Ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία – με την αποστολή προσκλήσεων ενδιαφέροντος σε ικανό αριθμό εξειδικευμένων φορέων – για τη δημιουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.) για την εκτύπωση – προσωποποίηση εντύπων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του νέου δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας – Κάρτας Πολίτη, με συναφείς υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Με τη δημιουργία του νέου Ο.Π.Σ.Ε.Α. οι νέες ταυτότητες – κάρτες πολίτη καθώς και τα άλλα έγραφα ασφαλείας θα ακολουθούν πλήρως τις σχετικές συστάσεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι νέες ελληνικές ταυτότητες – κάρτες πολίτη θα είναι μορφότυπου ID-1 (διαστάσεων πιστωτικής κάρτας) και θα περιλαμβάνουν φυσικά και ηλεκτρονικά μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
Επιπλέον θα διαθέτουν ηλεκτρονικό μέσο, με το οποίο θα διευκολύνεται και διασφαλίζεται η πρόσβαση του κατόχου σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως η ηλεκτρονική αυθεντικοποίηση και η λήψη εγκεκριμένων ψηφιακών πιστοποιητικών.
Σύμφωνα με τις σχετικές Αποφάσεις της Ε.Ε. τα Κράτη-Μέλη οφείλουν να δρομολογήσουν τις ανωτέρω αλλαγές εντός του έτους 2021.
Επαφές Χρυσοχοΐδη με στελέχη των αμερικανικών αρχών
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε επαφές που είχε με στελέχη των αμερικανικών αρχών προχώρησε σε μια σειρά συμφωνιών και δεσμεύσεων, οι οποίες όταν υλοποιηθούν θα ανεβάσουν σε άλλο επίπεδο τόσο την αστυνομία όσο και την ασφάλεια, αλλά και τις προσφερόμενες υπηρεσίες στους πολίτες.
Νέες ταυτότητες-κάρτες πολιτών διαδραστικές, που θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας, τεχνολογία άμεσης διασταύρωσης, αξιολόγησης και αξιοποίησης πληροφοριών σε θέματα τρομοκρατίας και όχι μόνο, on line σύστημα στη ΔΙ.ΑΣ. και τη νέα ομάδα «Πάνθηρες» για απευθείας εξακρίβωση στοιχείων με ειδική εφαρμογή που εγκαθίσταται στα κινητά τηλέφωνα των αστυνομικών αποτελούν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η Ελληνική Αστυνομία τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, η Ελλάδα θα συμμετέχει και στο σύστημα PNR (Passenger Name Record), μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα στην οποία συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, που περιλαμβάνει όλα τα ονόματα των επιβατών και τις κινήσεις τους.
Για τους Αμερικανούς το ζήτημα των νέων ελληνικών ταυτοτήτων που θα διασφαλίζει σε υψηλό βαθμό τη γνησιότητα των εγγράφων αποτέλεσε στις συναντήσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ένα από τα σημαντικότερα θέματα της ατζέντας στις ΗΠΑ. Οι πληροφορίες από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να προκηρύξει, και μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες, τον διαγωνισμό. Η νέα ταυτότητα θα αποτελεί, λένε, ταυτότητα-κάρτα πολίτη και θα είναι διαδραστική, δηλαδή θα υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνει ο πολίτης τον φόρο, τον ΕΦΚΑ κ.λπ. Ο διαγωνισμός ξεκινάει μέσα στις επόμενες ημέρες, θα τελειώσει την άνοιξη και μετά αρχίζει η υλοποίηση με τελικό στόχο σε έναν χρόνο από τώρα όλοι οι Ελληνες να έχουν στα χέρια τους τις νέες ταυτότητες.
Πηγή: protothema.gr