Τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Ελληνίδα στον Πόλεμο» θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 στις 11:30 στην αίθουσα του Δ.Σ. του Δημαρχείου Πολυγύρου.
Η έκθεση που αναδεικνύει την καθοριστική συμβολή της Ελληνίδας στους εθνικούς αγώνες θα “φιλοξενηθεί” στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Πολυγύρου.

Ήδη φιλοξενήθηκε στη Νάουσα στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ αμέσως μετά μεταφέρθηκε στην Κατερίνη Πιερίας όπου κι εκεί κέρδισε τις εντυπώσεις. Και στις δύο πόλεις δεκάδες μαθητές  επισκέφτηκαν την έκθεση οργανωμένα, ενώ ανάλογα μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των ιδιωτών επισκεπτών.
Στον Πολύγυρο η παρουσίαση των εκθεμάτων θα γίνει παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρου Καράογλου και του Δημάρχου Πολυγύρου κ. Αστέριου Ζωγράφου. Αποτελείται από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό το οποίο επιμελήθηκαν ο μουσειολόγος Νικόλαος Νικόλτσιος, η μουσειολόγος Στέλλα Συλαίου, ο Συνταγματάρχης ε.α. Βασίλειος Νικόλτσιος, η ιστορικός Ευαγγελία Πάλλα και η φοιτήτρια αρχιτεκτονικής Αγγελική Καλιπτσίδη.
Το φωτογραφικό υλικό που εκτίθεται προέρχεται από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Πολεμικό Μουσείο, τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, το ίδρυμα Άκτια Νικόπολις, το Μουσείο Φωτογραφίας “Χρήστος Καλεμκερής”, καθώς και τις προσωπικές συλλογές του Νικόλαου Νικόλτσιου, του Δημήτριου Γιαννόγλου, του Βασίλειου Νικόλτσιου και της Κατερίνας Πετρίδου.
Απώτερος σκοπός της περιοδικής έκθεσης “Η Ελληνίδα στον πόλεμο” είναι να αναγνωρισθεί η διαχρονική και συγκλονιστική ανταπόκριση των Ελληνίδων στο κάλεσμα της ευθύνης, κάθε φορά που το Έθνος μας χρειάστηκε να υπερασπιστεί το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας.
Η συντονισμένη καταγραφή της συμμετοχής τους στους Εθνικούς αγώνες φωτίζει τον ηρωισμό και τη θυσία τους, περιγράφοντας πως υπερασπίστηκαν την πατρίδα, την Τιμή και την ελευθερία της χώρας μας”.

Η περιοδική έκθεση θα παραμείνει στον Πολύγυρο ως την 1 Φεβρουαρίου, ενώ μετά το πέρας του ταξιδιού της σε Μακεδονικές πόλεις θα καταλήξει στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου την 25η Μαρτίου του 2020.

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 18:00 – 21:00 και Κυριακή 11:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00.