Στο καθιερωμένο Ετήσιο Συμπόσιο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, στο ξενοδοχείο THE MET, στη Θεσσαλονίκη, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν ένα πλούσιο μενού με εξαιρετικά πιάτα της Μακεδονικής Κουζίνας.

Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής (IKA-Culinary Olympics) που θα γίνουν τον Φεβρουάριο (14/2 – 19/2) στη Στουτγάρδη, αποτέλεσε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων, καθώς είναι η πρώτη φορά που μία ελληνική αποστολή συμμετέχει σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση της γαστρονομίας, που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια.

Τα μέλη της Λέσχης που απαρτίζουν την ομάδα που θα συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής, θα παρουσιάσουν γεύμα από τη Μακεδονική Κουζίνα, προβάλλοντας ταυτόχρονα τα τοπικά προϊόντα.

Ο Πρόεδρος της Λέσχης, κ. Μαστροδημήτρης Γιώργος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην σπουδαιότητα του εγχειρήματος της Λέσχης να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής στη Στουτγάρδη, αναδεικνύοντας τις γεύσεις και τον πολιτισμό μας σε μία διοργάνωση παγκοσμίου εμβέλειας.

«Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο, αλλά η συμμετοχή είναι το σημαντικότερο» ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Λέσχης και Team Manager της ομάδας κ. Χρήστος Γκότσης και επισήμανε αναφορικά με τη συμμετοχή της Λέσχης στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής ότι «2000 σεφ, 28.000 επισκέπτες, συμμετοχές από 59 χώρες, 7000 μενού. Η Μακεδονική Κουζίνα είναι εκεί, η Ελλάδα είναι εκεί». Επιπλέον τόνισε ότι «συμμετέχουμε με την υποστήριξη του περιφερειακού ταμείου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την οποία ευχαριστούμε θερμά».

Η σύνθεση της ομάδας αποτελείται από τους σεφ: Κώστα Γεωργαντζά, Ηλία Ζευκιλή, Θανάση Μπακάλη, Μανώλη Στράτο και τον ζαχαροπλάστη Δημήτρη Χατζημελετιου, με την υποστήριξη των σεφ Δημήτρη Κυριακόπουλο, Γιώργο Μαστροδημήτρη, Δημήτρη Τσανάνας, Πατέρα Επιφάνιο, Νανά Καμπούρα και του διατροφολόγου Βασίλη Τσιρώνη.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας τόνισε σε επιστολή του που διαβάστηκε στο Συμπόσιο ότι “η γαστρονομία είναι υψηλού επιπέδου υπηρεσία, αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού προϊόντος”. Ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε, από τη μεριά του, ότι “τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, απέδειξαν ότι αγαπούν τον τόπο τους, γιατί σε εθελοντική βάση προσφέρουν και παρέχουν στήριξη προκειμένου να προβάλουμε τις συνταγές της Μακεδονικής Κουζίνας, εντός και εκτός Ελλάδος. Δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτε χωρίς την πολύτιμη βοήθεια τους”.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Σωτήρης Μπάτος και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοφάνης Παππάς χαρακτήρισαν τους σεφ της Λέσχης “Πρεσβευτές της Μακεδονικής Κουζίνας”, ενώ ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσσιος, στην ομιλία του επισήμανε ότι “το ζητούμενο είναι να βρεθεί στέγη για την Λέσχη”.

Ο Αντιπρόεδρος της Λέσχης, κ. Χρήστος Γκότσης, εκτός των άλλων, παρουσίασε τον απολογισμό δράσεων της χρονιάς που πέρασε. Μεταξύ των σημαντικότερων δράσεων της Λέσχης είναι η προβολή της Μακεδονικής Κουζίνας που ξεκίνησε από το περσινό Συμπόσιο και συνεχίστηκε στην 28η Detrop, η συμμετοχή στον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, η συμμετοχή στην Food Expo, στο Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομίας Βιετνάμ, εκδηλώσεις για την υγιεινή διατροφή στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιμαγείρων, συμμετοχή στη γιορτή ποντιακής γαστρονομίας στο Θρυλόριο Κομοτηνής κ.α.

Ο τίτλος του επίτιμου μέλους απονεμήθηκε φέτος στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, κ. Σωτήρη Μπάτο, ως ελάχιστη αναγνώριση στη συνεισφορά του στο έργο της Λέσχης.

Στην διάρκεια του Συμποσίου ανακοινώθηκε η εγγραφή τεσσάρων μελών στην κατηγορία τζούνιορ και ένα δόκιμο μέλος, η αναβάθμιση τριών μελών από δόκιμα σε τακτικά και η εγγραφή ενός τακτικού μέλους.

Το μενού του Συμποσίου, εμπνευσμένο από τη Μακεδονική Κουζίνα, που ετοίμασε ο executive chef του ξενοδοχείου The Met,

Δημήτρης Τσανάκας με την ομάδα του, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε: Γλυκοκολοκύθα με γλυκάδια, μπάτζο και λάδι μαϊντανού, Μυλοκόπι ποσέ με μαυρομάτικα φασόλια και λάδι τρούφας, αρνάκι συνοδευμένο από κρέμα καρότου, ενώ το μενού έκλεισε με το εκπληκτικό γλύκισμα γιαουρτιού, με παντζάρι και βατόμουρο, ένα πιάτο που θα παρουσιάσει η ομάδα της Λέσχης στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος ευχαριστεί θερμά το ξενοδοχείο THE MET και τον executive chef του ξενοδοχείου, Δημήτρη Τσανάκα για την άριστη διοργάνωση, καθώς και τους πολύτιμους υποστηρικτές του Συμποσίου,

τα οινοποιεία κτήμα Βογιατζή, Μυλοπόταμος και Χιλανδαρίου για τη χορήγηση των εξαιρετικών κρασιών, για το εκλεπτυσμένο τσίπουρο το Hotel Estelle, την εταιρεία Δουμπιά-Μαλαματίνα για τη χορηγία του ανθρακούχου νερού, την εταιρεία ΜΕΒΓΑΛ για τη χορηγία των τυριών, τη Provil για τα μοναδικά Chutneys, την εταιρεία ΖΕΩ Bakers που χορήγησε κριτσίνια και ψωμάκια, την εταιρία Eurocatering για τα μίνι καρότα, την εταιρία Καλαϊτζής Olives για τις ελιές, την εταιρία Magna Carta για τις λιαστές ντομάτες, την Ελέτρο Α.Ε. για το αγκιναράκι μικρό Antipasto και του μαθητές του ΙΕΚ ΑΛΦΑ για την πολύτιμη βοήθεια που πρόσφεραν στην εκδήλωση.

Τέλος, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος ευχαριστεί ιδιαιτέρως τους συνεργάτες της:

Provil, Μυλοπόταμος, Eurocatering, Potidea Palace, ΕΓΕΜ, Αφοί Γαλή, Ayo, Τροφό 94, Pellas Nature, ξενοδοχείο «Pomegranate», εστιατόριο «Η κουζίνα της μαμάς Άννας», Ελέτρο Α.Ε., Magna Carta, Group Xoulogis, εστιατόριο «Τα τρία γουρουνάκια», εστιατόριο «Καλαματιανός», Cookbook store, Ερμής Χαρισιάδης, ξενοδοχείο Georgalas, ξενοδοχείο Hotel Estelle, «Αρχοντικό Ταρσούνα»,

Keen Eye adv, ZeoLite, Pyramis, Malliaris εξοπλισμοί, Ξενοδοχείο Lagomandra, Pantoni, Μαριάνθη Γκιούλη, Κοντόπουλος εξοπλισμοί, εστιατόριο «Ο τσολιάς», ξενοδοχείο Philoxenia, εστιατόριο «Ήρθα και Έδεσσα», ουζερί «Γερμανός» και τη Φάρμα Ιατρού.

Πηγή: www.chefsclub.gr