Στην αναθεώρηση και επικαιροποίηση των κατευθυντήριων οδηγιών για το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων Πολιτικής Προστασίας που είχαν δοθεί το 2009, προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,δημοσιεύοντας την 24η Ιανουαρίου σχετικό έγγραφο, το οποίο μεταξύ άλλων απευθύνεται στους Δήμους και στις Περιφέρειες της Χώρας.

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις υλοποίησης, οι οργανικές μονάδες Πολιτικής Προστασίαςτων Δήμων και των Περιφερειών καλούνται να ενημερώσουν το εμπλεκόμενο προσωπικό σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας αντίστοιχα.

Επίσης, μετά την ολοκλήρωση/αναθεώρηση του σχεδιασμού αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών ανά κατηγορία κινδύνου καταστροφών, με εντολή των Δημάρχων και Περιφερειαρχών, οι αρμόδιες οργανικές μονάδες Πολιτικής Προστασίας των Δήμων και των Περιφερειών, αντίστοιχα, θα πρέπει να προγραμματίσουν σε ετήσια βάση μια άσκησηετοιμότητας για την αντιμετώπιση εκτάκτωναναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών ανά κατηγορία κινδύνου, βάσει του ανωτέρω σχεδιασμού τους.

Οι ασκήσεις αυτές πρέπει να εστιάζουν κατά κύριο λόγο σε θέματα κατανομής ρόλων και αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών της Περιφέρειας ή των Δήμων, με στόχο την επαύξηση της διαλειτουργικότητας και συνεργασίας όλων των οργανικών μονάδων των Περιφερειών ή των Δήμων, στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου στην αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση καταστροφικών φαινομένων.

Τονίζεται ότι σε αρχικό στάδιο οι ασκήσεις θα επικεντρώνονται μόνο στην άσκηση των οργανικών μονάδων και Υπηρεσιών των Περιφερειών ή των Δήμων, για τη βελτίωση του σχεδιασμού τους στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χωρίς την εμπλοκή άλλων Φορέων και Υπηρεσιών (ΕΛ.ΑΣ., Π.Σ., ΕΚΑΒ, κλπ).

Σε δεύτερο στάδιο θα κληθούν να συμμετάσχουν στις ανωτέρω ασκήσεις και οι λοιποί εμπλεκόμενοι Φορείς σε επίπεδο Περιφέρειας ή Δήμου αντίστοιχα (διυπηρεσιακή άσκηση), στο πλαίσιο συντονισμού και διαλειτουργικότητας μεταξύ τους.

Οι κατευθυντήριες οδηγίεςαποτελούνται από δύο Μέρη και αριθμό Παραρτημάτων.Σκοπός τους είναι η παροχή, προς όλους τους Φορείς Πολιτικής Προστασίας της Χώρας, ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου πλαισίου για το σχεδιασμό, τη διεξαγωγή και την αποτίμηση ασκήσεων Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, αποσκοπούν στη δημιουργία κοινής ορολογίας και αντίληψης σε θέματα σχεδιασμού και διεξαγωγής ασκήσεων μεταξύ των επιχειρησιακά εμπλεκόμενων Φορέων.

Ως ασκήσεις Πολιτικής Προστασίας νοούνται οι ασκήσεις που οργανώνονται από Φορείς Πολιτικής Προστασίας για τον έλεγχο εφαρμογής των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας, των μνημονίων ενεργειών και κατευθυντήριων οδηγιών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από καταστροφικά φαινόμενα.

Στο Πρώτο Μέρος δίνονται οι ορισμοί, περιγράφονται οι κατηγορίες, τα είδη και οι τύποι ασκήσεων καθώς και οι ρόλοι των διαφόρων ομάδων που συμμετέχουν στη διοργάνωση, στο σχεδιασμό, στη διεξαγωγή και στην αξιολόγηση μιας άσκησης.

Το Δεύτερο Μέρος αναφέρεται αποκλειστικά στον κύκλο διεξαγωγής ασκήσεων περιγράφοντας αναλυτικά τα απαραίτητα βήματα (προσδιορισμό και ανάλυση αναγκών, σχεδιασμό άσκησης, διεξαγωγή άσκησης, αξιολόγηση άσκησης, σύνταξη αναφοράς αποτίμησης άσκησης &καταλόγου διορθωτικών ενεργειών) που συνιστούν την ολοκληρωμένη διαχείριση μιας άσκησης.

Στο Παράρτημα Α παρατίθενται τα ακρωνύμια που χρησιμοποιούνται. Στο Παράρτημα Β παρατίθεται η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε. Στο Παράρτημα Γ,το περιεχόμενο ενός Φύλλου Περιγραφής Αντικειμενικού Στόχου (ΦΥ.Π.Α.Σ.). Στο Παράρτημα Δ, συνοπτικές οδηγίες για τη σύνταξη του σεναρίου και των μηνυμάτων.Στο Παράρτημα Ε,κατευθυντήριες οδηγίες για την υποβοήθηση/καθοδήγηση και δυντονισμό μιας άσκησης επί χάρτου(Α.Ε.Χ.). Στο Παράρτημα ΣΤ, παρατίθεται ένα Πρότυπο Εντύπου Αξιολόγησης Άσκησης.

Πηγή: airetos.gr