Την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου θα γίνει η πρώτη καταβολή του επιδόματος γέννησης που ψήφισε η κυβέρνηση, σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξήγησε τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος αλλά και τις αλλαγές που έγιναν σχετικά με τους πολίτες τρίτων χωρών.

«Δίνουμε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννήθηκε από 1/1/2020. Δίνεται σε δυο ισόποσες δόσεις, δηλαδή μια δόση των 1.000 ευρώ τον επόμενο μήνα – κατόπιν αιτήσεως του γονέα και μια δόση 1.000 ευρώ έξι μήνες ακριβώς μετά τη γέννηση του παιδιού», εξήγησε η υφυπουργός Εργασίας.

Η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά είτε μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ είτε μέσω της πλατφόρμας που θα λειτουργήσει στην διεύθυνση www.epidomagennisis.gr. Θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό σύστημα να καταθέτουν αιτήσεις και μέσα από τα Κέντρα Κοινότητας.

Εξηγώντας γιατί δεν έχει δοθεί ακόμη η πρώτη δόση στους δικαιούχους γονείς, η κ. Μιχαηλίδου εξήγησε ότι χθες υπεγράφη νόμος από τους αρμόδιους υπουργούς και τώρα είναι έτοιμη να κατατεθεί η υπουργική απόφαση.

«Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι τελευταία εργάσιμη του Μαρτίου για όλα τα παιδιά τα οποία έχουν γεννηθεί Ιανουάριο – Φεβρουάριο και έχουν καταθέσει οι γονείς τους την αίτηση, θα μπορούν να πάρουν την πρώτη δόση των χιλίων ευρώ», είπε η κ. Μιχαηλίδου.

Τι αλλάζει για τους πολίτες τρίτων χωρών
Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, η κυβέρνηση άλλαξε τις προϋποθέσεις για την χορήγηση και των τριών επιδομάτων του υπουργείου Εργασίας (γέννησης, στέγασης, παιδιού) σε πολίτες τρίτων χωρών. Για να λάβουν τα επιδόματα, θα πρέπει να ζουν στη χώρα μας 12 χρόνια αντί για πέντε που ίσχυε έως σήμερα.

«Για να πάρεις επίδομα από την κοινωνική και προνοιακή πολιτική της χώρας πρέπει μόνιμα και νόμιμα να ζεις στη χώρα μας τα τελευταία 12 χρ. Έτσι και ώστε και να υπάρχει μια ανταποδοτικότητα του συστήματος αλλά και να υπάρχει ένας βιοτικός δεσμός μεταξύ του πολίτη και του Έλληνα», τόνισε η κ Μιχαηλίδου.