Έγγραφο διαμαρτυρίας προς όλους τους θεσμικούς φορείς, τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον Διοικητή του Νοσοκομείου Χαλκιδικής, τους βουλευτές του Νομού, τον δήμαρχο Σιθωνίας απέστειλαν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Συκιάς, Δημήτρης Καζάκας καθώς και ο Αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Ζήσιος Βασίλειος για την τραγική κατάσταση του Περιφερειακού Ιατρείου Συκιάς.

Αναλυτικά αυτό αναφέρει:

«ΠΡΟΣ

1) Υπουργείο Υγείας υπόψη κ.Βασίλη Κικίλια -Υπουργός Αριστοτέλους 17 Αθήνα τκ.10433 2) 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης υπόψη κ Τσαλικάκη Δημήτριο – Διοικητή Αριστοτέλους 16 Τ.Κ54623 3) Γεν. Νοσοκομείο Χαλκιδικής υπόψη κ. Δεδελούδη Κωνσταντίνο Διοικητή Κοινοποίηση : 1) Βουλευτές Νομού Χαλκιδικής κ. Βαγιωνά Γεώργιο, ¨ κ. Μάλαμα Κυριακή, κ.Πάνα Απόστολο. 2) Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής Υποψη κ. Χαμαλίδου 3) Δήμαρχο Δήμου Σιθωνίας κ. Ντέμπλα Κυπαρίσση

Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο πολυδύναμο περιφερειακό Ιατρείο Συκιάς, το οποίο είναι επιφορτισμένο να παρέχει υπηρεσίες και άμεσες παρεμβάσεις σε έκτακτα περιστατικά στους κατοίκους της περιοχής και στους χιλιάδες επισκέπτες μας.

Σε μια περιοχή απομακρυσμένη που απέχει 60 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο κέντρο υγείας, με ένα κακό οδικό δίκτυο που πολλαπλασιάζει αρκετά την απόσταση. Αυτή τη στιγμή το πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Συκιάς πλαισιώνεται και είναι καλυμμένο με τρεις θέσεις Αγροτικών Ιατρών, άρα τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά την καθημερινή του λειτουργία και την εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Τουναντίον αυτό που συμβαίνει είναι να έχουμε λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Συκιάς τρεις φορές την εβδομάδα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές και εντάσεις και να γινόμαστε καθημερινά σαν κοινότητα δέκτες πολλών παραπόνων. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή μας λειτουργούν όλες οι σχολικές μονάδες με 500 παιδιά περίπου.

Δεν υπάρχουν ιδιώτες γιατροί να δραστηριοποιούνται στη περιοχή, και αυτό κάνει ακόμη περισσότερο επιτακτική τη συνεχή παρουσία γιατρών στη περιοχή μας. Τώρα βέβαια πρόκειται περί κατορθώματος, πως γίνεται με τρεις θέσεις γιατρών καλυμμένες να έχει η μεν Συκιά τρεις φορές την εβδομάδα γιατρό και η Κοινότητα Σάρτης μία! Μόνο προχειρότητα στον προγραμματισμό θα μπορούσαμε να καταλογίσουμε. Φτάνει πια με την συνεχιζόμενη απαξίωση. Είμαστε πολίτες αυτού του τόπου με εισφορά στην εθνική οικονομία και ζητάμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, τους δημότες μας και τους χιλιάδες επισκέπτες μας.

Δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να περιγράψω για τα πολλαπλά περιστατικά που αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της περιοχής μας με ελλειπή τη θέση του ιατρού. Τις περισσότερες φορές το επιφορτιζόμενο με την ιατρική κάλυψη της τεράστιας περιοχής και πως γίνεται η μεταφορά των έκτακτων περιστατικών( ι.χ. και καρότσες) και το χρόνο που απαιτείται όταν κληθεί ασθενοφόρο για περιστατικό , για την μετάβαση ενός σοβαρού περιστατικού.

Οι ιατροί που καλύπτουν θέσεις του πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου Συκιάς να βρίσκονται στη περιοχή και να παρέχουν υπηρεσίες σύμφωνα με την προκήρυξη πληρώσεως των θέσεων και τα οριζόμενα από την νομοθεσία. Ζητάμε την πλήρωση θέσεων που προβλέπονται στο οργανόγραμμα του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Συκιάς.

Ζητάμε άμεσα την πλήρωση θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού όπως τούτο προβλέπεται και η όποια θέση μετά την συνταξιοδότηση (μαίας νοσοκόμας) δεν ξαναπροκηρύχθηκε.

Με τις ευχές μας για καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει οι καινούργιες αρχές προσδοκούμε και ελπίζουμε σε μια περιοχή που το δικαιούται να έχουμε παρεμβάσεις από πλευρά σας, οι οποίες θα βελτιώσουν και θα δώσουν λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα της κοινότητας μας.

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Συκιάς ΚΑΖΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ο Αντιδήμαρχος Δήμου Σιθωνίας ZΗΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ