Οι εταιρείες καταβάλλουν προσπάθειες να επαναλειτουργήσουν έπειτα από τη παράταση των διακοπών του νέου κινεζικού έτους, ενώ εκατοντάδες κινεζικές επιχειρήσεις θα χρειασθούν δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επιβιώσουν.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου Σι Τζινπίνγκ ότι θα αποφευχθούν οι ευρείας κλίμακας απολύσεις, οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να θέτουν σε διαθεσιμότητα ή να απολύουν προσωπικό.

«Η έκρηξη της επιδημίας έχει αλλάξει πλήρως τις δυναμικές της κινεζικής οικονομίας», δηλώνουν αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμα προς τους πελάτες υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της δεύτερης οικονομίας του πλανήτη για τον τρίμηνο αυτό.

Επιπλέον 108 θάνατοι από τον ιό 2019-nCoV ανακοινώθηκαν επισήμως σήμερα, νούμερο που αποτελεί ρεκόρ ημέρας, ανεβάζοντας στους 1.016 τους ανθρώπους που έχουν πεθάνει από τον ιό στην Κίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας. Ολοι, εκτός από 5 θάνατοι, επικεντρώνονται στην επαρχία Χουμπέι.

Χθες καταγράφηκαν 2.478 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα, σε σύγκριση με τα 3.062 κρούσματα της Κυριακής, ανεβάζοντας σε 42.638 τα καταγεγραμμένα κρούσματα της επιδημίας. Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων που οι κινεζικές αρχές αναφέρουν ημερήσια μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, γεγονός που δίνει κάποιες ελπίδες ότι η εξάπλωση έφθασε στην κορύφωση.

Οι ασιατικές αγορές ανέκαμψαν με τους επενδυτές να ενθαρρύνονται από τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, ακόμη και αν οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να μεταφρασθούν σε τάση οι αριθμοί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η εξάπλωση των κρουσμάτων εκτός της Κίνας «μπορεί να είναι η σπίθα που θα γίνει φωτιά».

Μόνο 319 κρούσματα της νόσου έχουν επιβεβαιωθεί σε 24 άλλες χώρες εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τις κινεζικές υγειονομικές αρχές, και 2 θάνατοι, ένας στον Χονγκ Κονγκ και ένας στις Φιλιππίνες.

Καθώς ομάδα του ΠΟΥ βρίσκεται στην Κίνα για να συμμετάσχει στις έρευνες για την εμφάνιση της επιδημίας, ο οργανισμός άρχισε στην Γενεύη διήμερη συνάντηση με την συμμετοχή 400 ερευνητών για την επιτάχυνση της έρευνας σε αναζήτηση διαγνωστικών μεθόδων, φαρμακευτικής αγωγής και εμβολίων.

«Δεν κινείται τίποτε»

Περισσότερες από 300 κινεζικές εταιρείες αναζητούν τραπεζικά δάνεια ύψους τουλάχιστον 57,4 δισεκατομμυρίων γιουάν (8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για να αντιμετωπίσουν την αναστάτωση που έχουν προκαλέσει οι αποκλεισμοί κινεζικών πόλεων, η διακοπή λειτουργίας εργοστασίων και αλυσίδων τροφοδοσίας, έγινε γνωστό από τραπεζικές πηγές.

Μεταξύ των επιχειρήσεων αυτών περιλαμβάνονται ο όμιλος υπηρεσιών διανομής Meituan Dianping, η κατασκευάστρια smartphones Xiaomi Corp και ο όμιλος μεταφορικών υπηρεσιών Didi Chuxing Technology Co, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η κινεζική εταιρεία Xinchao Media ανακοίνωσε χθες την απόλυση 500 μελών του προσωπικού, το ένα τέταρτο των απασχολουμένων, και η αλυσίδα εστιατορίων Xibei ανακοίνωσε ότι έχει δυσκολίες με την πληρωμή των 20.000 εργαζομένων της.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στην εφαρμογή μέτρων για την σταθεροποίηση της απασχόλησης, επιπλέον της μείωσης των επιτοκίων και των μέτρων στήριξης της οικονομίας για τον περιορισμό της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, αναλυτές της Nomura θεωρούν ότι τα μέτρα για την επιστροφή των εργαζομένων στις εργασίες τους και η μείωση της επιβατικής κίνησης δείχνουν ότι ο ιός είχε «καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της Κίνας τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο».

Σε σημείωμά τους αναφέρουν: «Ανησυχούμε ότι οι παγκόσμιες αγορές μέχρι στιγμής δείχνουν να υποτιμούν σημαντικά την έκταση του προβλήματος».

Οι τραπεζίτες στην Ασία αντιμετωπίζουν διακοπή διαδικασιών σύναψης συμφωνιών, καθυστερήσεις ή επαναξιολογήσεις εκπλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων και επιβράδυνση στην εισαγωγή νέων εταιριών στο χρηματιστήριο.

«Δεν κινείται τίποτε», δήλωσε από το Χονγκ Κονγκ τραπεζίτης επενδύσεων σε τράπεζα της Wall Street.

Η οργή για τη διαχείριση της εμφάνισης της επιδημίας μεγαλώνει και η κυβέρνηση της επαρχίας Χουμπέι αναγκάσθηκε να παύσει δύο τοπικούς αξιωματούχους, τον επικεφαλής της Υγειονομικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος και την διευθύντριά της, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Η Χουμπέι παραμένει σε αποκλεισμό, με τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα αεροδρόμια κλειστούς και αποκλεισμένες τις οδικές αρτηρίες.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η ανάσχεση της μετάδοσης της επιδημίας θα είναι δυσκολότερη, καθώς οι άνθρωποι θα επιστρέφουν στις εργασίες τους.

Περί τα 160 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους το επόμενο σαββατοκύριακο με το τέλος των διακοπών, δήλωσε αξιωματούχος του τομέα των μεταφορών.

Ο νέος κινεζικός ιός έχει προκαλέσει χάος στην Ασία, με την ματαίωση πλήθους πτήσεων, την διατάραξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων και την επιβολή περιορισμών στα σύνορα για την πρόληψη της εξάπλωσης της επιδημίας.

Ο ιός έχει μεγάλες επιπτώσεις και στον κόσμο της κρουαζιέρας.

Το κρουζιερόπλοιο Daimond Princess με 3.700 επιβάτες και πλήρωμα παραμένει σε καραντίνα ανοικτά της Γιοκοχάμα, με 65 επιπλέον καταγεγραμμένα κρούσματα, που φέρνει στους 135 τον συνολικό αριθμό των νοσούντων στο πλοίο της Carnival Corp.

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε την αποβίβαση από το Holland America MS Westerdam, άλλο κρουαζιερόπλοιο της Carnival Corp. Είναι η τρίτη χώρα που αρνείται να δεχθεί το κρουαζιερόπλοιο λόγω του φόβου της επιδημίας, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν υπάρξει κρούσματα επί του πλοίου. Προηγήθηκαν, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες.

«Τώρα είμαστε πάλι στο κενό», δήλωσε μέσω email στο Reuters ο επιβάτης Στίβεν Χάνσεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters