Η έκτακτη και ιδιαίτερα ανησυχητική για την οικονομία, την αγορά, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, συγκυρία της πανδημίας του Covid-19, επιβάλλει και έκτακτες σφυγμομετρήσεις των συνεπειών αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης.

Η Interview υπεύθυνα και αξιόπιστα ενεργοποιεί από σήμερα ένα νέο δημοσκοπικό εργαλείο με την επίκαιρη ονομασία COVID CONTROL και στο πλαίσιο του και για τουλάχιστον δύο μήνες (ή και για παραπάνω εάν απαιτηθεί) θα διενεργεί και θα δημοσιοποιεί έρευνες για τις συνέπειες της πανδημίας.

Η δημοσκοπική “χαρτογράφηση” θα περιλάβει και την αποτύπωση της κατάστασης σε επιμέρους κλάδους της οικονομίας (όπως ο τουρισμός), αλλά και την διενέργεια ερευνών μεταξύ των καταναλωτών.

Η Interview, πιστή στην αρχή της πρόληψης σε κάθε επίπεδο, έχει ως βασική αρχή της πως τα πιο αποτελεσματικά μέτρα και πολιτικές εφαρμόζονται όταν γνωρίζεις καλύτερα όλες τις παραμέτρους και πτυχές ενός προβλήματος.

Από σήμερα Παρασκευή 13 Μαρτίου και στη συνέχεια για κάθε Πέμπτη και για τουλάχιστον ένα δίμηνο, η Interview θα παρουσιάζει μία νέα μέτρηση στο πλαίσιο του COVID CONTROL.

Ψυχραιμία, εφαρμογή των προληπτικών μέτρων και θετική αποτίμηση της κυβερνητικής πολιτικής στο ζήτημα της αντιμετώπισης του Covid-19 αναδεικνύεται από τις απαντήσεις όσων συμμετείχαν στην πρώτη έρευνα του COVID CONTROL

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά σε δείγμα 800 ατόμων στο χρονικό διάστημα 9-12 Μαρτίου 2020.

Ο περιορισμός των μετακινήσεων είναι μία πραγματικότητα για το 78% των ερωτώμενων (δεν περιόρισε τις μετακινήσεις του το 22%), ενώ το 80% μείωσε τις εξόδους του (εστιατόρια, καφετέριες κα), έναντι του 20% που δεν τις συρρίκνωσε.

Η πανδημία έχει μειώσει γενικότερα τις κοινωνικές επαφές και το 75% παραδέχεται κάτι τέτοιο, έναντι του 25% που δεν έκανε κάτι ανάλογο.

Ωστόσο, το 90% δεν έχει σκεφτεί ή δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε ηλεκτρονική αγορά των προϊόντων που συνήθως προμηθεύεται από super-market (μόνο το 10% έχει προχωρήσει σε ανάλογη ηλεκτρονική αγορά)

Το εύρημα αυτό ίσως εξηγείται από ένα ακόμη της έρευνας του COVID CONTROL, το οποίο μάλιστα διαψεύδει φήμες και μεμονωμένες εικόνες περί “πανικού” από την πλευρά των καταναλωτών, προκειμένου να στοκάρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Το 70% απαντά όχι/μάλλον όχι στην ερώτηση: “Έχετε πραγματοποιήσει ή σκέφτεστε να κάνετε αγορές από super-market για προληπτικούς λόγους εξαιτίας του κορωνοϊού; (ζυμαρικά, ζάχαρη, όσπρια, χαρτί υγείας) και το 30% ναι/μάλλον ναι.

Αντίθετα, πολύ μεγαλύτερη σπουδή έχουν επιδείξει οι συμμετέχοντες στην έρευνα στην προμήθεια-αναζήτηση ιατρικών μασκών, καθώς το 52% έχει πράξει κάτι τέτοιο, έναντι του 48% που απαντά όχι/μάλλον όχι.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και η προμήθεια αντισηπτικού υγρού/μαντηλάκια, καθώς έχει αγοράσει ή αναζητήσει το 82% των ερωτώμενων (μόλις το 18% απαντά όχι/μάλλον όχι)

Ιδιαίτερα θετικά με ποσοστό 87% κρίνονται οι επιδόσεις των υγειονομικών αρχών στο πεδίο της ενημέρωσης για την εξέλιξη των κρουσμάτων.

Για τα μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία μέχρι στιγμής για την πανδημία το 62% απαντά πως είναι αρκετά για να σταματήσουν την εξάπλωση της και το 38% ότι χρειάζονται και άλλα.

89% υπέρ του “λουκέτου” στα σχολεία

Στο πλαίσιο αυτό, το κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων κρίθηκε απαραίτητο από το 89% των ερωτώμενων και υπερβολικό από το 11%.

Για το ενδεχόμενο εργασίας από το σπίτι, το 70% απαντά πως η απασχόληση του απαιτεί φυσική παρουσία και το 30% ότι δύναται να εργαστεί και από την οικία του.

Την ίδια στιγμή, το 71% τονίζει πως όταν βρεθεί το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού θα το κάνει, έναντι του 29% που δεν θα ήθελε.

Υψηλό επίπεδο υπευθυνότητας και υιοθέτησης προληπτικών μέτρων αποδεικνύεται από τις απαντήσεις στην ερώτηση: “Εσείς στην οικογένεια σας έχετε λάβει μέτρα για την προφύλαξη των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες; (λιγότερες επισκέψεις, περιορισμό επαφής παιδιών με παππού/γιαγιά), όπου το 75% απαντά ναι/μάλλον ναι και το 25% όχι/μάλλον όχι.

71% υπέρ της αναβολής της Θείας Κοινωνίας

Ανάλογη υπεύθυνη στάση καταγράφεται και από τις απαντήσεις στην ερώτηση: “Θα αναβάλλατε την μετάληψη (Θεία Κοινωνία) λόγω κορωνοϊού;”, καθώς το 71% απαντά ναι/μάλλον ναι και το 29% όχι/μάλλον όχι.

Τέλος, αυτή η πρώτη έρευνα του COVID CONTROL κλείνει με την διερεύνηση των απαντήσεων σε ένα ερώτημα πολλαπλών επιλογών, που είναι το εξής:

Κατά την άποψη σας τι από τα παρακάτω ισχύει;

  1. Ο κορωνοϊός διέρρευσε από εργαστήριο για να προκληθεί παγκόσμια αστάθεια. Ποσοστό απαντήσεων 30%.
  2. Ο κορωνοϊός ξεκίνησε από την Κίνα και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της. Ποσοστό απαντήσεων 37%.
  3. Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ 33%.