Γράφει ο Γιώργος Ι. Ζωγραφάκης

Ο άνθρωπος, όχι μόνο γιατί θεωρούσε το βιβλικό «κατακυριεύσατε της γης» ως δικαίωμά του, αλλά και γιατί:

-Πράγματι κατάλαβε απανταχού τον πλανήτη μας, από τους πάγους ως τις θερμές χώρες, σε όλα τα μήκη και πλάτη του, και μάλιστα κατά γην, θάλασσα και αέρα.

– Ανάπτυξε συγκοινωνιακά και επικοινωνιακά συστήματα, τρύπησε βουνά, που μπορούν να τον φέρνουν παντού, σε ελάχιστο χρόνο.

–Κατασκεύασε κτίσματα εκατοντάδων ορόφων, που κυριολεκτικά «ξύνουν» τον ουρανό.

-Κατατρύπησε τη γη και τη θάλασσα και ληστεύει τα αγαθά που κρύβει η γης στα σωθικά της –κάνοντας μάλιστα και φονικούς πολέμους για να κυριαρχήσει σ’ αυτά τα αγαθά.

-Έφτιαξε φράγματα, παρέκαμψε ποταμούς, αιχμαλώτισε τον άνεμο.

Έκανε, τέλος πάντων, επιστημονικές ανακαλύψεις που άλλαξαν τη μορφή της γης και της ζωής του ανθρώπου πάνω σ’ αυτήν.

Όμως,

Παράλληλα παρασκεύασε, και παρασκευάζει ολοένα, όπλα τόσο καταστροφικά, που μπορούν, όχι μόνο την ανθρώπινη ζωή, αλλά και τον ίδιο τον πλανήτη μας να αφανίσουν, πράγμα από το οποίο δεν φαίνεται πως θα γλιτώσει τελικά.

Και κυρίως,

Κάθε τόσο παίρνει δραματικά μηνύματα από την ίδια τη γη μας πως καθόλου «δεν κατακυρίευσε της γης»:

– Ένας αόρατος, απειροελάχιστος σε μέγεθος ιός, εμφανίζεται από το πουθενά, στην άλλη άκρη του κόσμου, εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλον τον πλανήτη, προκαλεί εκατόμβες νεκρών και πλήττει θανάσιμα την οικονομία και την κοινωνική ζωή σε όλον τον κόσμο!

-Τα φονικά ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται όλο και σφοδρότερα, όλο και συχνότερα (θύελλες, τυφώνες, πλημμύρες, καύσωνες, ξηρασίες, απότομοι και ισχυροί παγετώνες –ακόμα κλαίω τα εσπεριδοειδή μου, που «έκαψε» ο πάγος πριν 4-5 χρόνια), ενώ τεράστιες πυρκαϊές καίουν μήνες ολόκληρους την Αυστραλία, αλλά και την Αλάσκα!

-Ξαφνικοί φονικοί σεισμοί, που γκρεμίζουν πολλές αλαζονικές ανθρώπινες κατασκευές σαν χάρτινους πύργους.

-Τσουνάμια, που φέρνουν την οργή της θάλασσας από χιλιάδες μίλια μακριά και μετατρέπουν ειδυλλιακά παραθαλάσσια μέρη σε νεκροταφεία.

Ακόμα, κρυφά και αναμενόμενα:

-Υπάρχουν κοιμώμενα αλλά ουσιαστικά «εν εγρηγόρσει» υπερηφαίστεια, (Γελοστόουν κ.ά), που αν εκραγούν –σωστότερα, όταν εκραγούν –μπορούν να αφανίσουν τη ζωή επί της γης.

-Η πιθανότητα πτώσης ενός κομήτη ή μεγάλου μετεωρίτη, που απειλούν τη ζωή επί της, είναι πάντα υπαρκτή.

-Υπαρκτή είναι επίσης η πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου, έστω και κατά λάθος, καθώς τα φαινόμενα αυτοχειρίας του ανθρώπου ποτέ δεν θα ελλείψουν.

-Όλα αυτά επιδεινώνονται από την έλλειψη ικανών και εμπνευσμένων ηγετών στον κόσμο που, αντί να μειώνουν τις εντάσεις και τα ατυχήματα, τις επιδεινώνουν (Τραμπ, Ερντογάν, Κιμ Γιονγκ Ουν κ. ά.)

Ύστερα από τις παραπάνω σκέψεις, αισθάνεστε πραγματικά «κυρίαρχοι επί της γης», ή αισθάνεσθε και εσείς ευάλωτοι και μάλιστα εξαιρετικά;!