Αναρίθμητες θεωρίες συνωμοσίες κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο για τον κορονοϊό, όπως εκείνη που υποστηρίζει ότι ο SARS-CoV-2 δημιουργήθηκε σε εργαστήριο από την κινεζική κυβέρνηση ή σε κάποια αμερικανική στρατιωτική βάση ως βιολογικό όπλο.
Τώρα ερευνητές της Scripps Research, μιας αμερικανικής μη κερδοσκοπικής ιατρικής ερευνητικής οργάνωσης, που εστιάζει στην έρευνα και εκπαίδευση στις βιοιατρικές επιστήμες, ανέλυσαν τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την αλληλουχία του γονιδιώματος του φονικού κορονοϊού και δεν βρήκαν «αποδείξεις» ότι δημιουργήθηκε σε εργαστήριο.
Αντίθετα η ανάλυσή τους δείχνει ότι ο ιός είναι προϊόν φυσικής εξέλιξης. «Συγκρίνοντας τα διαθέσιμα δεδομένα αλληλουχίας γονιδιώματος για γνωστά στελέχη κορονοϊού μπορούμε να πούμε ότι ο SARS-CoV-2 προέκυψε από φυσικές διεργασίες», τόνισε ο συντάκτης της έρευνας, δρ Κρίστιαν Άντερσεν, αναπληρωτής καθηγητής ανοσολογίας και μικροβιολογίας.
Όταν άρχισε να εξαπλώνεται ο νέος κορονοϊός, Κινέζοι ερευνητές μελέτησαν την αλληλουχία του γονιδιώματός του και κατέστησαν τα δεδομένα διαθέσιμα σε ερευνητές ανά την υφήλιο. Στη συγκεκριμένη μελέτη ο δρ Άντερσεν και οι συνεργάτες του από πολλά άλλα ερευνητικά ιδρύματα ανέλυσαν το γεντικό πρότυπο για τις δύο προεξέχουσες πρωτεϊνες στο περίβλημα του ιού, τις οποίες χρησιμοποιεί για να «αγκιστρωθεί» και να διαπεράσει τα τοιχώματα των ανθρώπινων και ζωικών κυττάρων.
Η ανάλυσή τους έδειξε ότι οι πρωτεϊνες αυτές ήταν τόσο αποτελεσματικές στην «αγκίστρωση» στα ανθρώπινα κύτταρα, ώστε είναι πολύ πιθανό να προέκυψαν ως αποτέλεσμα φυσικής επιλογής. Το ίδιο ακριβώς δείχνει και η «συνολική μοριακή δομή» του νέου κορονοϊού. Όπως εξήγησαν σε ανακοίνωσή για τα ευρήματά τους οι ερευνητές, «αν κάποιος προσπαθούσε να κατασκευάσει έναν νέο κορονοϊό ως παθογόνο, θα τον είχε κατασκευάσει ξεκινώντας από την μοριακή του δομή, που είναι γνωστό ότι προκαλεί την ασθένεια.
Αλλά οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτή η μοριακή δομή του SARS-CoV-2 διέφερε ουσιαστικά από εκείνες των ήδη γνωστών κορονοϊών και μοιάζει περισσότερο με συναφείς ιούς που βρίσκονται σε νυχτερίδες και παγκολίνους». Βάσει των ευρημάτων τους οι ερευνητές θεωρούν ότι ο νέος κορονοϊός προήλθε από κάποιο άλλο ζώο -έναν ενδιάμεσο ξενιστή – προτού περάσει στους ανθρώπους.
Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιώσει ακριβώς από που προήλθε ο ιός, οι ερευνητές ελπίζουν ότι με τη μελέτη τους θα μπει ένα τέλος στα σενάρια ότι ο κορονοϊός είναι ανθρώπινο δημιούργημα.
«Τα ευρήματα είναι κρίσιμα για μια τεκμηριωμένη με στοιχεία απάντηση στις φήμες που κυκλοφορούσαν σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19. Και συμπεραίνουν ότι ο ιός είναι προϊόν φυσικής εξέλιξης βάζοντας τέλος στις εικοτολογίες περί σκόπιμης χρήσης γενετικής μηχανικής», λέει η δρ Τζόσι Γκόλντινγκ, επιδημιολόγος του βρετανικού ερευνητικού ιδρύματος Welcome Trust. Πηγή: nature medicine…