Κι όμως υπάρχει και αξίζει να το επισκεφτείτε!

Το σπήλαιο βρίσκεται στην τοποθεσία ΄«Ζεστό νερό»  και απέχει από το χωριό του Στανού περίπου 10 χλμ., εκ των οποίων τα 3,5χλμ είναι άσφαλτος και τα υπόλοιπα χωματόδρομος.

Γενικά είναι εύκολα προσβάσιμο και η ομορφιά της συγκεκριμένης τοποθεσίας είναι μαγευτική. Το μονοπάτι που οδηγεί στο σπήλαιο περνά δίπλα από μία ποτίστρα απ΄όπου αναβλύζει νερό από πηγή και συνεχίζει παράλληλα στην κύτη ενός ρυακιού.

Εκεί έχει δημιουργηθεί μία τραβερτινική αναβαθμίδα εν μέρει καλυμμένη με έδαφος και φερτά υλικά. Εξαιτίας αυτής της αναβαθμίδας και της υψομετρικής διαφοράς που δημιουργεί σχηματίζεται καταρράκτης. Όλη αυτή η ομορφιά παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό, καθώς δεν ενδιαφέρετε κανείς αρμόδιος να την αναδείξει, πλην κάποιας εξαίρεσης.

Στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα στις 28 Φεβρουαρίου 2016, έπειτα από πρόσκληση της κ. Ελένη Παγώνη (δημοτικό σύμβουλο στο Δήμο Αριστοτέλη), έγινε μία επίσκεψη ομάδας εξερεύνησης σπηλαίων του Α.Π.Θ. Η ομάδα διερεύνησε τη γεωλογική δομή στη γύρω από το σπήλαιο περιοχή, εξερεύνησε και χαρτογράφησε το σπήλαιο.

 

Επίσης κατά την επίσκεψή της έγινε φωτογραφική τεκμηρίωση, τεκμηρίωση οστεολογικού υλικού που βρέθηκε μέσα στο σπήλαιο, καταγραφή βίντεο του μεγαλύτερου μέρους της δραστηριότητας, δειγματοληψία πετρωμάτων και ορυκτών σχετικών με τη δημιουργία και εξέλιξη του σπηλαίου.

Πηγή: Πολιτιστικός Σύλλογος Στανού