Το πακέτο μέτρων των 540 δισ. ευρώ που συμφώνησε την Πέμπτη το Eurogroup αφορά στην αντιμετώπιση του άμεσου οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού, δηλαδή το αυξημένο κόστος για δαπάνες υγείας και τις τεράστιες δαπάνες για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων λόγω των προληπτικών μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων.

Το Eurogroup συμφώνησε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να υπάρξει και ένα δεύτερο πακέτο μέτρων, όταν θα έχει αντιμετωπισθεί η πανδημία του κορονοϊού, ώστε να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, οι οποίες θα εισέλθουν φέτος σε μεγάλη ύφεση.

«Συμφωνούμε ότι χρειάζεται μία συνεκτική στρατηγική στην ΕΕ για τη στήριξη των προσπαθειών των κρατών – μελών να επανέλθουν σε μία κανονική λειτουργία των κοινωνιών και των οικονομιών μας και την προώθηση της επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας και των επενδύσεων για να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη», αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup για την ευρωπαϊκή απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού.

Αν και το μέγεθος του πακέτου αυτού δεν καθορίστηκε και μένει να αποφασισθεί από τους ηγέτες της ΕΕ, από δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ προκύπτει ότι θα είναι αντίστοιχης τάξης με το πρώτο πακέτο, δηλαδή άλλα περίπου 500 δισ. ευρώ.

Ο Λεμέρ δήλωσε μετά το Eurogroup ότι υπήρξε συμφωνία για κινητοποίηση συνολικά 1 τρισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι τα 500 δισ. ευρώ θα είναι άμεσα διαθέσιμα και ότι θα ακολουθήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο, όπως είπε, ένα ποσό της τάξης των 500 δισ. ευρώ φαίνεται εύλογο.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Eurogroup, το Ταμείο Ανάκαμψης θα παρέχει χρηματοδότηση μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ «σε προγράμματα που έχουν σχεδιασθεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας με βάση τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες, εξασφαλίζοντας την αλληλεγγύη με τις χώρες – μέλη που έχουν επηρεαστεί περισσότερο».