Η συχνότερη απεικόνιση του Θεανθρώπου τον παρουσιάζει ψηλό, με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, μακριά μαλλιά και γενειάδα να φορά ολόσωμο φαρδύ χιτώνα.

Αλλά σε κανένα από τα τέσσερα ευαγγέλια δεν υπάρχει περιγραφή της εμφάνισης του Ιησού, ούτε αναφέρεται τίποτε για την κώμη ή τα γένια του. Πώς ήταν λοιπόν ο Χριστός; Μήπως η εικόνα που έχουμε για τον Ιησού δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική πραγματικότητα;

Πώς ήταν πραγματικά ο Ιησούς Χριστός -«Κοντός, μυώδης, με λίγα γένια» [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Το ερώτημα εξακολουθεί να εξάπτει τη φαντασία και μια Βρετανίδα ιστορικός, μελέτησε ενδελεχώς τις ιστορικές μαρτυρίες και την επικρατούσα στις τέχνες αντίληψη για τη μορφή του Ιησού για να μας δώσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα του Θεανθρώπου στο βιβλίο της με τίτλο «Πώς έμοιαζε ο Ιησούς;» (“What did Jesus look like?”)

Η καθηγήτρια του King’s College του Λονδίνου, Τζόαν Ε. Τέιλορ αναφέρεται μεταξύ άλλων στην λεγόμενη «Επιστολή του Lentulus», που θεωρείτο κάποτε ότι εγράφη από Ρωμαίο αξιωματούχο, σύγχρονο του Χριστού. Ο Lentulus φέρεται να εντυπωσιάστηκε από τη μορφή του Ιησού: «Ήταν ψηλός και αξιοθαύμαστος.» «Τα μαλλιά του έχουν το χρώμα του φουντουκιού και πέφτουν ομαλά στα αυτιά του». Μόνον που η επιστολή αυτή αποδείχθηκε ότι εγράφη κατά τον το Μεσαίωνα.

Πώς ήταν πραγματικά ο Ιησούς Χριστός -«Κοντός, μυώδης, με λίγα γένια» [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Το «πέπλο της Βερόνικα»

Η Τέιλορ ανέτρεξε ακόμη στα κειμήλια που φέρονται να παρέχουν σαφείς μαρτυρίες για το πρόσωπο του Ιησού, όπως το «πέπλο της Βερόνικα», μια παράδοση η οποία άρχισε να αναπτύσσεται στη Δύση από το 1200 περίπου και εξής, σύμφωνα με την οποία η αγία Βερόνικα σκούπισε τον ιδρώτα και το αίμα που έτρεχε στο πρόσωπο του Χριστού στο δρόμο προς τον Γολγοθά με αποτέλεσμα να αποτυπωθεί θαυματουργικά η μορφή Του σ΄ αυτό.

Η επίσημη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της το ύφασμα αυτό, δηλαδή το πέπλο της Βερόνικα, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως αυθεντικό από τον πάπα Ιννοκέντιο τον Γ΄(1198‐1216) και φυλάσσεται στο θησαυροφυλάκιο στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Η «Σινδόνη του Τορίνου»

Η Σινδόνη του Τορίνου (Φωτογραφία: Wikipedia)

Όμως το διασημότερο απ’ αυτά τα κειμήλια είναι η «Σινδόνη του Τορίνου» ή Ιερά Σινδόνη, ένα κομμάτι ύφασμα πάνω στο οποίο είναι αποτυπωμένη η εικόνα ενός γενειοφόρου άνδρα, και η τοποθέτηση του πάνω στο ύφασμα πιστεύεται ότι ταιριάζει σε σώμα που έχει σταυρωθεί και τραυματιστεί. Πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι πρόκειται για το σάβανο στο οποίο εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού μετά την αποκαθήλωσή του από τον Σταυρό, παρά τις περί του αντιθέτου επιστημονικές αποδείξεις.

Πώς ήταν πραγματικά ο Ιησούς Χριστός -«Κοντός, μυώδης, με λίγα γένια» [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Εικόνα του Χριστού Παντοκράτορος με τους τέσσερις ευαγγελιστές (Φωτογραφία: Maxpixel)

Η Βρετανίδα ιστορικός ανέτρεξε και σε παλαιότερες πηγές προσπαθώντας να διαπιστώσει αν η Τέχνη και τα κείμενα της εποχής αμέσως μετά τον θάνατο του Ιησού διατηρούν πραγματικά ίχνη της μορφής του. Διεπίστωσε ότι η εικόνα του Ιησού με τα μακριά μαλλιά και τη γενειάδα πρωτοεμφανίζεται από τον 4ο μ.χ. αι· ενώ υπάρχουν και αναπαραστάσεις του ως νεαρού, αγένειου, όμορφου άνδρα, ή ακόμη και ως φιλοσόφου με ακατάστατα μαλλιά.

Μέσα απ’ όλο αυτό το ταξίδι στο χρόνο, τα ντοκουμέντα και τις μαρτυρίες η Τέιλορ καταλήγει είναι ότι ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε μια όσο το δυνατόν πλησιέστερη στην πραγματικότητα εικόνα του Ιησού, είναι να εξετάσουμε τα αρχαιολογικά ευρήματα των ανθρώπων που ζούσαν στην Ιουδαία τον 1ο μ.Χ. αι. και να δούμε πώς είναι σήμερα οι άνθρωποι στην περιοχή.

Κι όπως συμπεραίνει , το πιθανότερο είναι ο Ιησούς να ήταν ένας μελαχρινός άνδρας ύψους περίπου 1,67 μ., σχετικά μυώδης και μάλλον αδύνατος, με σκούρα καστανά προς μαύρα μαλλιά και καστανά μάτια. Πιθανότατα είχε γένια, αλλά όχι πυκνή ή μακριά γενειάδα και κοντά μαλλιά -μια μορφή πολύ διαφορετική από την εικόνα που έχουμε για τον Χριστό.

Πηγή: iefimerida.gr