Τεράστιο μπορεί να χαρακτηριστεί το πλήγμα της πανδημίας του κορονοϊού στην παραγωγή οχημάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς από την πρώτη μέρα που έκλεισαν τα εργοστάσια μέχρι και την ολοκλήρωση του πρώτου εικοσαημέρου του Απριλίου οι απώλειες παραγωγής ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.068.832 οχήματα.

Ο αριθμός αυτός πρόκειται να είναι μεγαλύτερος μέχρι να ξεκινήσει κανονικά η παραγωγή των αυτοκινήτων τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ACEA (Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων) που χρησιμοποιούν στοιχεία και πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των IHS Markit, MarkLines, ενώσεων εθνικών κατασκευαστών αυτοκινήτων και δημόσιες ανακοινώσεις από κατασκευαστές, το μεγαλύτερο πλήγμα στην παραγωγή εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης το δέχθηκε η Γερμανία με απώλειες κατασκευής αυτοκινήτων που κυμαίνονται κοντά στις 553.767 μονάδες, ενώ είναι ευάλωτες 568.518 θέσεις εργασίας στις γραμμές παραγωγής.

Μεγάλες απώλειες παραγωγής υφίσταται και η Ισπανία που μέχρι στιγμής δεν έβγαλε στην παραγωγή 379.012 αυτοκίνητα, ενώ ευάλωτες είναι περίπου 60.000 θέσεις εργασίας. Στο ίδιο πλάνο κινείται και η Γαλλία που μέχρι στιγμής δεν βγήκαν στην παραγωγή 272.432 μονάδες, ενώ πλήττονται 90.000 θέσεις εργασίας. Στην γειτονική μας Ιταλία δεν βγήκαν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην παραγωγή 124.525 οχήματα, ενώ πλήττονται άμεσα 69.382 θέσεις εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ