Από άκρη σε άκρη της Ελλάδος γιορτάζεται ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος.

 

Γόνος πλούσιας και αριστοκρατικής οικογένειας από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας, ήταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού. Η δράση, το μαρτύριο και η κοίμησή του τοποθετούνται τον 3ο αιώνα και στις αρχές του 4ου αιώνα, επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού.

[metaslider id=102262]

Η μνήμη του τιμάται δύο φορές το χρόνο: στις 23 Απριλίου ο αποκεφαλισμού του ή για τις Εκκλησίες που πηγαίνουν σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, εάν η ημέρα συμπέσει πριν από την Ανάσταση, μετατίθεται τη Δευτέρα της Διακαινησίμου και στις 3 Νοεμβρίου η ανακομιδή των λειψάνων του. Προστάτης τόσο στρατευμάτων όσο και χωρών.

Επειδή ο βίος του είναι στρατιωτικός, θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, ενώ είναι και ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας. Επίσης, θεωρούνταν Άγιος προστάτης των Σταυροφόρων, οι οποίοι έφεραν στη Δύση το λείψανό του από την Παλαιστίνη, καθώς επίσης και των Προσκόπων.

Ο Άγιος Γεώργιος, συγκεντρώνει πολλές διηγήσεις για τα κατορθώματά του αλλά η πιο γνωστή είναι η εξής:

Στη Λιβύη ένα θηρίο φρουρούσε το νερό μιας πηγής και οι κάτοικοι «έδιναν» κάθε φορά για να πάρουν νερό ένα συντοπίτη τους στο θηρίο. Με κλήρο κάθε φορά ώσπου έπεσε στην Βασιλοπούλα της περιοχής. Ο Αγ. Γεώργιος θανάτωσε το θηρίο με το ολόλευκο άλογο του. Έπειτα από αυτό πολλά τραγούδια – θρύλοι – και προσωνύμια τον ακολουθούν.

Ο Αέρις στο Όφι του Πόντου, οι Τούρκοι τον έλεγαν Αέρτς, Ο Αράπης ή Αρακλειανός (Ηρακλειανός), στη Θράκη, Ο Κουδουνάς στην Πρίγκηπο, Στο Θησείο, ο Ακαμάτης και τόσα άλλα.

Στην Χαλκιδική γιορτάζετε με λαμπρότητα σε πολλά μέρη της.

ενδεικτικά σας παρουσιάζουμε φωτογραφίες απο:ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ,ΝΕΑ ΦΛΟΓΗΤΑ,ΕΛΑΙΟΧΩΡΙΑ,ΑΘΥΤΟΣ,ΧΑΝΙΩΤΗ,ΝΕΟΧΩΡΙ,ΟΡΜΥΛΙΑ,ΣΑΡΤΗ,ΟΛΥΝΘΟΣ,ΣΥΚΙΑ.