Το εργοστάσιο της Lariplast, που βρίσκεται στο 6o χλμ. της Εθνικής οδού Λάρισας – Αθηνών, σταμάτησε την παραγωγή του στις 15 Απριλίου, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορoνοϊού.

Δύο εβδομάδες μετά από εκείνη την ημέρα, η εταιρεία, είναι έτοιμη να αρχίσει και πάλι την παραγωγή. Αυτή τη φορά στις δύο γραμμές παραγωγής που αγόρασε από την Κίνα για την παραγωγή χειρουργικών μασκών. Η παραγωγή των πλαστικών μιας χρήσης, -βασικό αντικείμενο δραστηριότητάς της Lariplast- αναμένεται να πάρει εκ νέου μπροστά από τα τέλη Μαΐου.

Ξεκινάει αύριο η παραγωγή χειρουργικών μασκών στη Λάρισα- 9 εκατομμύρια μάσκες το μήνα

Η παραγωγή μασκών αποτελεί νέο επιχειρηματικό εγχείρημα για την Lariplast, το οποίο ο 50χρονος Γιάννης Τσερέπας, που διοικεί την τα τελευταία 24 χρόνια, το συνδέει όχι με την ευκαιρία που υπάρχει λόγω των ελλείψεων, αλλά με την ανάγκη του ιδίου και της ομάδας του να προσφέρει στην πατρίδα ένα προϊόν που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε έλλειψη. Ο ίδιος χαρακτηρίζει “εθνικά αναγκαία και φορτισμένη συναισθηματικά” τη συγκεκριμένη επένδυση που άγγιξε τα 3 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε από ιδία κεφάλαια –μόνο τα μεταφορικά για την εισαγωγή των μηχανών από την Κίνα που ήρθαν αεροπορικώς μέσα σε μια ημέρα κόστισαν 150.000 ευρώ. Ο στόχος είναι η κάλυψη πρωτίστως των αναγκών των νοσοκομείων, και των πολιτών της Ελλάδας και δευτερευόντως οι εξαγωγές.

Η παραγωγή, η οποία μηνιαίως θα φθάνει τα 9 εκατομμύρια τεμάχια – οι γραμμές θα λειτουργούν 24ωρες το 24ωρο επτά ημέρες την εβδομάδα- θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και οι παραδόσεις εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Πρώτος σταθμός τα νοσοκομεία από τα οποία η εταιρεία αναμένει να τις δοθούν στοιχεία για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Αρκούν όμως αυτές οι ποσότητες για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας; Η απάντηση είναι όχι. Με έναν πολύ πρόχειρο υπολογισμό η Ελλάδα χρειάζεται ημερησίως τουλάχιστον 5 εκατομμύρια μάσκες. Για τον λόγο αυτό το ενδεχόμενο η Larisplast να προχωρήσει σε μια ακόμη επένδυση για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων με στόχο τον υπερδιπλασιασμό της παραγόμενης ποσότητας χειρουργικών μασκών, ο κ. Τσερέπας δεν το αποκλείει.

Τι τύπου όμως χειρουργικές μάσκες θα παράγει η Lariplast και ποιο θα είναι το κόστος αγοράς τους; Οι μάσκες θα είναι πιστοποιημένες τύπου 2 και τύπου 3 που παρέχουν ασφάλεια άνω του 98% και όχι τύπου 1 που υπάρχουν σήμερα στην αγορά και η ασφάλεια του φίλτρου είναι κάτω από το 95%, λέει στο Capital.gr ο κ. Τσερέπας. Σχετικά με το κόστος αγοράς, θα είναι δύο και τρεις φορές πιο κάτω από την τιμή που πωλούνται σήμερα, σημειώνει ο ίδιος ο οποίος αναφέρει πως την πρώτη ύλη για την παραγωγή των μασκών την προμηθεύεται η Lariplast από το Πλαστικά Θράκης.

Γιατί όμως η Ελλάδα όπως και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, έφθασαν στο και ένα για να ξεκινήσουν την παραγωγή χειρουργικών μασκών και εξαρτώνταν από εισαγωγές π.χ. από την Κίνα;

Πηγή: thetoc.gr