Εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το θάνατο 35χρονου ξυλουργού από κορωνοϊό στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη, έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκαντζιάς.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ –ΜΠΕ , στο πλαίσιο της έρευνας, που σε πρώτη φάση θα ανατεθεί σε Πταισματοδίκη, αναμένεται να αναζητηθούν το ιστορικό νοσηλείας του 35χρονου και το πιστοποιητικό θανάτου, ενώ αναμένεται να κληθούν για κατάθεση και οι οικείοι του. Αφού συγκεντρωθεί το υλικό και ληφθούν οι καταθέσεις από πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος, το πιθανότερο είναι να διεξαχθεί ιατρική πραγματογνωμοσύνη από επιδημιολόγο ή λοιμωξιολόγο.

Κατά τις ίδιες πηγές, τα ευρήματα της προκαταρκτικής εξέτασης θα εκτιμηθούν στη συνέχεια από την εισαγγελική Αρχή για το εάν στοιχειοθετούνται ποινικές ευθύνες από αμέλεια, συνδεόμενες με ιατρικές ενέργειες που έλαβαν χώρα στην περίπτωση του 35χρονου.

Οδύνη και αναπάντητα ερωτήματα

Ο 35χρονος, πατέρας ενός μικρού κοριτσιού, έχασε τη ζωή του από τον ιό, χωρίς ωστόσο να έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα, κάτι που προβλημάτισε ιδιαίτερα τους επιστήμονες.

Όπως είχαν πει οι συγγενείς του ο άτυχος άνδρας, που είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο στις 15 Απριλίου, είχε υποβληθεί σε δύο διαγνωστικά τεστ που είχαν βγει αρνητικά και διαγνώσθηκε, τελικά, θετικός στο τρίτο, που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν φύγει από τη ζωή.

«Το κράτος δεν μερίμνησε ότι πρέπει να μας βρουν γιατρούς. Όταν παίρναμε σε γιατρούς, ιδιώτες ή στο Κέντρο Υγείας, μόλις άκουγαν για πυρετό δεν μας δεχόταν κανείς. Έλεγαν “καθήστε στο σπίτι, πρέπει να είναι ίωση”. […]» είχε πει μιλώντας στον ΑΝΤ1 η πεθερά του.

«Του έδωσαν αντιβίωση. Ο ΕΟΔΥ μας είπε “περιμένετε μοιάζει για ίωση”. Είναι ανεύθυνοι, δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Μπήκε στο νοσοκομείο περπατώντας και τον βγάλαμε σε κάσα. Είχε κορεσμό 95 και την επόμενη ημέρα η διάγνωση έδειξε βαριά πνευμονία, ενώ το πρώτο τεστ ήταν αρνητικό» δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι ήταν το τρίτο τεστ που έδειξε ότι ο γαμπρός της ήταν θετικός στον κορωνοϊό.

Τι είχε πει ο Σωτήρης Τσιόδρας

Στην περίπτωση του 35χρονου είχε αναφερθεί και ο Σωτήρης Τσιόδρας, στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

«Σχετικά με τον θάνατο που παρατηρήθηκε σε νέο άνθρωπο να πω δυο λόγια… Έχω ξαναμιλήσει γι’ αυτό το θέμα αλλά θεώρησα ότι πρέπει να επανέλθω μετά από αυτά που άκουσα χθες. Και να αρχίσω από τα παιδιά τα οποία έχουν πολύ πιο ήπια κλινική εικόνα σε σχέση με τους ενήλικες και οι νέοι ενήλικες έχουν πολύ ηπιότερη εικόνα σε σχέση με τους ηλικιωμένους.

Δυστυχώς όμως καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με άλλα νοσήματα του κατωτέρου αναπνευστικού όπως πνευμονίες από μικρόβια βακτήρια όπως ο πνευμονιόκοκκος και τη γρίπη όπου καταγράφουμε παρόμοια τέτοια σοβαρά περιστατικά.

Σε μια πάρα πολύ μεγάλη μελέτη που έγινε στην Κίνα και αφορούσε 2.135 παιδιά καταγράφηκε μόλις ένας θάνατος.

Παραμένει όμως το ερώτημα, αυτή η περιστασιακή σοβαρή νόσος και τυχόν θάνατος σε νεαρό φαινομενικά υγιές κατά τ’ άλλα άτομο όπως και ιατρικό προσωπικό που εκτίθεται σε ασθενείς με τον ιό και τί συμβαίνει εκεί» ανέφερε αρχικά ο κ. Τσιόδρας.

Εν συνεχεία, ο λοιμωξιολόγος πρόσθεσε: «Σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν προηγουμένως διαγνωστεί. Μένουμε με το αναπάντητο ερωτηματικό για το τι συνέβη. Και πιστέψτε με, μας αγγίζουν πάρα πολύ σαν υγειονομικούς αυτές οι περιπτώσεις αιφνίδιας κατάρρευσης του οργανισμού σε έναν νέο άνθρωπο» είχε πει μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ: thessnews.gr