Τελείως διαφορετική εικόνα από τη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει η Χαλκιδική όσον αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση στα ακίνητα. Αυτό που συμβαίνει λόγω πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, με τα ακίνητα να βγαίνουν ένα ένα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και να διατίθενται κανονικά προς ενοικίαση, δεν συμβαίνει και στους γειτονικούς τουριστικούς νομούς, όπως η Χαλκιδική.

Ο Γρηγόρης Στιβαχτάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Χαλκιδικής εξηγεί τους λόγους που η Χαλκιδική παρουσιάζει μια τελείως διαφορετική εικόνα στην αγορά ακινήτων.  «Τα περισσότερα σπίτια βραχυχρόνιας μίσθωσης στο νομό έχουν ανατεθεί σε γραφεία χωρών του εξωτερικού. Έτσι οι συμφωνίες εξακολουθούν να ισχύουν για την εκμετάλλευσή τους μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη φετινή σεζόν. Το πώς θα κινηθεί γενικά ο τουρισμός, θα επηρεάσει και αυτά τα ακίνητα, συνεπώς οι ιδιοκτήτες τους δεν προβαίνουν σε άλλες κινήσεις, ούτε φυσικά αγοροπωλησίες», τονίζει.

Η Κασσάνδρα ως γνωστόν πρωταγωνιστεί στη βραχυχρόνια μίσθωση, ακολουθεί με ελάχιστα σπίτια η Σιθωνία και μετά το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής. Σε ολόκληρο το νομό επικρατεί μια παγωμένη ζήτηση που ούτε αυξάνεται ούτε μειώνεται ως προς ακίνητα και οικόπεδα, ενώ ολοκληρώθηκαν και οι συμβολαιογραφικές πράξεις που είχαν μείνει στον αέρα όταν έκλεισαν υποθηκοφυλακεία και γραφεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αγοροπωλησίες των τελευταίων ετών σε παραθεριστικές οικίες εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Χαλκιδική θα έχει το καλοκαίρι ένα μεγάλο κύμα Βαλκάνιων τουριστών. «Ο οδικός τουρισμός θα είναι ο ίδιος πάνω-κάτω όπως βλέπουμε. Τα σπίτια τα έχουν αγορασμένα, Ρουμάνοι, Σέρβοι, Σκοπιανοί, Βούλγραοι. Όλοι αυτοί θα έρθουν, όπως θα έρθουν και οι συγεννείς και οι φίλοι τους», τονίζει ο κ. Στιβαχτάρης.