Οι προετοιμασίες και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, ήταν στο επίκεντρο της ενημέρωσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση που είχε στον Υμηττό με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και την ηγεσία της Πυροσβεστικής. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της ατομικής ευθύνης, επειδή όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν έχουμε τελειώσει με την περιπέτεια του κορονοϊού».

«Έχουμε περισσότερο προσωπικό φέτος, καλύτερα μέσα ατομικής προστασίας για τους πυροσβέστες μας, καλύτερη οργάνωση των μέσων αεροπυρόσβεσης και καλύτερη συνολική οργάνωση του Σώματος, αλλά και της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε κάθε πρόκληση» τόνισε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, επισημαίνοντας τη σημασία της ατομικής ευθύνης απευθύνοντας έκκληση για συλλογική συνεργασία.

«Από τη στιγμή που πάμε σε μία σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η έννοια της ατομικής ευθύνης ενισχύεται ακόμα περισσότερο. Βέβαια το κράτος κάνει αυτό το οποίο μπορεί να κάνει: Να συμβουλεύει τους πολίτες, να τους δίνει τις κατάλληλες οδηγίες, αλλά από εκεί και πέρα η αποφυγή του μεγάλου συνωστισμού και συγχρωτισμού είναι ευθύνη των ίδιων των πολιτών. Και θα ήθελα και εδώ από τον Υμηττό να επαναλάβω την έκκλησή μου: Δεν έχουμε τελειώσει με την περιπέτεια του κορονοϊού. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου, αλλά για να μην αναγκαστούμε να υποχωρήσουμε και πάλι και να προχωρήσουμε σε ενδεχόμενη αυστηροποίηση των μέτρων, όπως αναγκαστήκαμε να κάνουμε πριν από αρκετές εβδομάδες, απαιτείται συλλογική συνεργασία και ατομική ευθύνη. Ναι, ο κόσμος θα είναι περισσότερο στους δρόμους, θα είναι στις παραλίες, αύριο θα είναι και στους χώρους εστίασης. Αλλά απαιτείται πάντα ατομική ευθύνη, χρήση μάσκας εκεί που η μάσκα είναι υποχρεωτική, αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και κυρίως να αποφεύγουμε να ερχόμαστε σε στενή επαφή με συμπολίτες μας εκτός του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκαν οι οργανωτικές αλλαγές που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, με στόχο την ταχύτερη αντιμετώπιση εστιών φωτιάς στο σύνολο της επικράτειας και η ενίσχυση του Σώματος σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές, παρά την υγειονομική κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.

Στο μέτωπο των υποδομών, σημειώθηκε ότι το Σώμα ενισχύεται τόσο με εναέρια όσο και με επίγεια μέσα, ενώ εξετάζονται περαιτέρω μισθώσεις προκειμένου να καλυφθεί κάθε κενό που ενδέχεται να ανακύψει λόγω της παλαιότητας των πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ