Σχέδια επί χάρτου για την επόμενη ημέρα κάνουν οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων στη Χαλκιδική, ζητώντας από το υπουργείο Τουρισμού να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, καθώς όπως εξηγούν δεν διαθέτουν ούτε πισίνες, ούτε κοινόχρηστους χώρους. Αντίθετα, όπως λένε, αν εκείνη την ημερομηνία γίνει το άνοιγμα της εστίασης θα μπορούν επικουρικά να δουλέψουν και τα τουριστικά καταλύματα, που παρέχουν διαφορετικές υπηρεσίες από ό,τι ένα ξενοδοχείο.

«Θα τηρήσουμε στο ακέραιο όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τα καταλύματα μας είναι μικρές επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους, κατά μέσο όρο διαθέτουν 7 δωμάτια με ανεξάρτητες εισόδους και χωρίς κοινόχρηστους χώρους εστίασης ή πισίνες, άρα και με μικρότερο ρίσκο μετάδοσης του κορωνοϊού» τονίζει, μιλώντας στη Voria.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων «Ο Αριστοτέλης» Δημήτρης Χαδαλής επισημαίνοντας πως αυτό που ζητούμε είναι οι τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα μας να διαθέτουν ένα υγειονομικό πιστοποιητικό.

«Φανταστείτε να έρθει σε μια μικρή κοινότητα, για παράδειγμα στα Νέα Ρόδα, ένα γκρουπ με τουρίστες και κάποιοι να διαγνωσθούν θετικοί στον κορωνοϊό. Τι θα γίνει τότε; Θα μπει σε καραντίνα όλο το χωριό; Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» αναφέρει ο κ. Χαδαλής.

Η Ομοσπονδία με επιστολή της προς τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Τουρισμού με σχετική κοινοποίηση προς το γραφείο του πρωθυπουργού, έχει ζητήσει το άνοιγμα των εν λόγω καταλυμάτων την 1η Ιουνίου, ενώ έχει καταθέσει σειρά προτάσεων που θα συνδράμουν στον τουριστικό κλάδο, ο οποίος έχει δεχτεί το πλέον ισχυρό πλήγμα εξαιτίας του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής η Ομοσπονδία δεν έχει λάβει κάποια απάντηση.

Ο κ. Χαδαλής εκτιμά πως η Χαλκιδική θα δουλέψει καλύτερα σε σύγκριση με άλλες περιοχές, εφόσον ανοίξουν τα σύνορα και έρθουν οδικώς οι Βαλκάνιοι.
Ήδη όπως εξηγεί ο ίδιος οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων δέχονται κρούσεις από Βαλκάνιους tour operators, οι οποίοι ζητούν ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι. Κάποιοι μάλιστα, εξ αυτών, ζητούν μειώσεις τιμών και μιλούν για σύμπτυξη γκρουπ δεδομένου πως το Μάιο και τον Ιούνιο, δεν θα πραγματοποιηθούν τα προγραμματισμένα ταξίδια.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κρατήσεις (είναι μικρός ο αριθμός τους) από μεμονωμένους Βαλκάνιους τουρίστες για Ιούλιο και Αύγουστο δεν έχουν ακυρωθεί.

Αντίθετα Γερμανοί και Σκανδιναβοί ζήτησαν και πήραν 18μηνο voucher.

Μειωμένες τιμές κατά 20%

Στο μεταξύ, έτοιμοι να μειώσουν τις τιμές των καταλυμάτων τους κατά 20% για το σύνολο της κουτσουρεμένης θερινής σεζόν εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζομένων δωματίων, ώστε να γίνουν περισσότερο δελεαστικοί και για τους Έλληνες, δεδομένου πως φέτος θα χαθεί ένα μεγάλο μέρος ξένων τουριστών, ακόμη και εξ αυτών που είναι ορκισμένοι οπαδοί της Χαλκιδικής.

«Φοβάμαι πως φέτος θα χάσουμε τους Βορειοευρωπαίους. Αν τελικά έρθουν Βαλκάνιοι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα σώσουμε ένα 30%-40% του περσινού μας τζίρου. Θα βοηθήσει και το γεγονός πως θα έρθουν και Έλληνες, αλλά σε κάθε περίπτωση η σεζόν δεν μπορεί να ισορροπήσει. Θα πρέπει να ενισχυθούν και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού» αναφέρει ο κ. Χαδαλής.

Αβαντάζ το πρωινό «Kalimera»

Θα πρέπει να σημειωθεί πως όσοι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, το εντάξουν στις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, έχουν τη δυνατότητα να καλημερίζουν τους πελάτες τους με ένα πλούσιο, πιστοποιημένο πρωινό.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Οκτωβρίου του 2019 η Ομοσπονδία είχε υπογράψει σύμβαση συνεργασίας με την εταιρία Αλλαντικά Ανανιάδης, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα, όσοι τουρίστες θελήσουν να τρώνε το πρωινό τους στο δωμάτιο.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πρωινού που μπορεί ο τουρίστας να επιλέξει, χωρίς να βρίσκεται σε κάποιο κοινόχρηστο χώρο και να το απολαύσει στο δωμάτιο του. Όπως λέει ο κ. Χαδαλής αποτελεί αβαντάζ για όσους το επιλέξουν ενώ ήδη η Ομοσπονδία βρίσκεται σε συζητήσεις με την εταιρεία Ανανιάδης για ενδεχόμενη επέκταση του πρωινού σε ημιδιατροφή.

Σημειώνεται πως στη Χαλκιδική, λειτουργούν περί τις 2.500 επιχειρήσεις, με την πλειονότητα αυτών να βρίσκεται στο πρώτο πόδι. Η δυναμικότητα τους είναι περί τις 35.000 κλίνες.

Πηγή:voria.gr