Το βαθυσκάφος Vityaz έφτασε στη βαθύτερη περιοχή του πλανήτη, τοποθετώντας ένα ενθύμιο για τα 75 χρόνια από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Σε βάθος μεγαλύτερο των 10 χιλιομέτρων βρέθηκε ένα αυτόνομο ρωσικό drone, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο της τάφρου των Μαριανών στον Ειρηνικό -που εντοπίζεται ως το βαθύτερο σημείο της θάλασσας-, όπου μετέφερε και ένα αντικείμενο σαν σημαδούρα, προς τιμήν της Ημέρας της Νίκης, ώστε να ταλαντεύεται για πάντα στα βάθη του ωκεανού.

Το βαθύτερο σημείο έχει καταγραφεί στα 10.028 μέτρα, σύμφωνα με το Ρωσικό Ίδρυμα για Εξελιγμένα Ερευνητικά Προγράμματα, ένας οργανισμός άμυνας που χρηματοδότησε και τη δημιουργία του drone.

Το βαθυσκάφος θα μπορούσε να είχε φτάσει βαθύτερα, αν επρόκειτο να βυθιστεί στο Challenger Deep, το πιο βαθύ σημείο της τάφρου, το οποίο έχει υπολογιστεί πως απέχει από την επιφάνεια της θάλασσας 11 χιλιόμετρα, αλλά η ομάδα επέλεξε ένα σημείο όπου θα μπορούσε να πραγματοποιήσει πιο πολλούς ελιγμούς.

Το επίτευγμα είναι εντυπωσιακό, καθώς μόλις μετρημένα στα δάχτυλα είναι τα μη επανδρωμένα βαθυσκάφη που έχουν φτάσει σε βάθη μεγαλύτερα των 10 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων του ιαπωνικού Kaiko και ABISMO, του κινέζικου Haidoy-1 και το αμερικανικό Nereus.

Το ρωσικό ρομποτικό σκάφος Vityaza ωστόσο ξεχωρίζει, καθώς δεν είναι ένα παραδοσιακό τηλεμεταχειριζόμενο όχημα, αλλά ένα πλήρες αυτόνομο drone για βαθιά νερά.

Η αποστολή αποτελεί μέρος των θαλάσσιων δοκιμών του νέου ρωσικού σκάφους, ώστε να δοκιμαστούν οι δυνατότητές του. Οι δημιουργοί του υποστηρίζουν πως μπορεί να λειτουργήσει κάτω από επίπεδα πίεσης που εντοπίζονται σε βάθη 12 χιλιομέτρων, αν ένα τέτοιο σημείο θα μπορούσε να εντοπιστεί στον πλανήτη.