Tο δικαστήριο ομόφωνα έκανε δεκτή την εισαγγελική εισήγηση επί των ποινών , με την πρόεδρο να ανακοινώνει την ποινή που άκουσαν έχοντας σκυμμένο το κεφάλι και εντελώς αμίλητοι οι δύο κατηγορούμενοι.

Με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου επί των ποινών, το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα προκαλώντας την έκρηξη της προέδρου που ζήτησε από όλους να σεβαστούν την διαδικασία “εδώ είναι δικαστήριο, είναι δίκη” είπε αυστηρά.

Η εισαγγελική πρόταση

Την επιβολή των ισοβίων και των επιπλέον πολύ ετών καθείρξεων που αγγίζουν τα 15 χρόνια πρότεινε η εισαγγελέας για τον καθένα από τους δύο κατηγορουμένους του ομαδικού βιασμού και της άγριας δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη.

Η εισαγγελική λειτουργός σημείωσε ότι το δικαστήριο δεσμεύεται να επιβάλλει ποινή για το αδίκημα του βιασμού με τον επιεικέστερο νόμο, που ίσχυε το χρόνο τέλεσης της πράξης. Υπενθυμίζεται ότι με τις αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα για το αδίκημα του βιασμού προβλέπει ακόμη και ισόβια κάθειρξη.

Νωρίτερα το δικαστήριο απέρριψε με ομόφωνη απόφαση τα αιτήματα των κατηγορουμένων για το σύνολο των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι κατηγορούμενοι.

Εισαγγελέας: Κανένα ελαφρυντικό στους βιαστές και δολοφόνους της Ελένης Τοπαλούδη – Το ξέσπασμα των γονιών

«Οι άνθρωποι που μέχρι το τέλος τηρούν την.ίδια στάση, εμπαίζουν το δικαστήριο και προσβάλουν τη μνήμη της Ελένης, δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό.»

Κανένα ελαφρυντικό δεν βλέπει στα πρόσωπα των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, η οποία εισηγήθηκε προς του δικαστές να απορριφθούν στο σύνολο τους.

Καταπέλτης υπήρξε και πάλι για τις πράξεις των δύο κατηγορουμένων η εισαγγελέας, η οποία χειροκροτήθηκε από το ακροατήριο κίνηση που η πρόεδρος ζήτησε να μην επαναληφθεί υπενθυμίζοντας ότι «δεν χειροκροτούμε στο δικαστήριο».

Μεταξύ άλλων η εισαγγελέας στην τοποθέτηση της ανέφερε ότι οι δυο κατηγορούμενοι με τη στάση τους ενέπαιζαν καθ όλη τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο, δεν μεταμελήθηκαν πραγματικά αλλά συνεχίζουν να διασύρουν τη μνήμη της Ελένης Τοπάλούδη.

«Δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό» κατέληξε στην αγόρευση της η εισαγγελέας, η οποία ακόμη επισήμανε ότι δεν άκουσε αλήθειες μέσα στη δικαστική αίθουσα. Έκανε δε λόγο για έλλειψη ειλικρινούς θέσης μέχρι το τέλος.

Μίλησε για ηθική διαστροφή του χαρακτήρα των κατηγορουμένων την ώρα που τα στοιχεία της δικογραφίας βοούν. «Αυτή η συγνώμη που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής, αυτοί μεταξύ τους γελάνε, καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συγνώμη» είπε η εισαγγελέας και προσέθεσε: «Ακόμη διασύρουν το θύμα το οποίο κατάντησαν όπως κατάντησαν».

Κατά περίπτωση οι δυο κατηγορούμενοι αιτήθηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, της καλής συμπεριφοράς στο δικαστήριο, του πρότερου σύννομου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας.

Επιπλέον, ο Ροδίτης ζήτησε να του αναγνωριστεί ακαταλόγιστο ή επικουρικά μειωμένος καταλογισμός. Μέσα στο δικαστήριο ο πατέρας της Ελένης σήκωσε δυο φωτογραφίες της που έδειχναν το πρόσωπο της.

Ομόφωνα ένοχοι και οι δυο κατηγορούμενοι – Ένα βήμα πριν τα ισόβια – Το ξέσπασμα της μάνας

Νωρίτερα όπως είχε μεταδώσει το dikastiko.gr, κρίθηκαν ένοχοι οι δυο κατηγορούμενοι για το βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, λίγη ώρα μετά τις δώδεκα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Η απόφαση για ενοχή προκάλεσε τα χειροκροτήματα μελών του ακροατηρίου.

Είχε προηγηθεί η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία είχε ζητήσει τη ενοχή των δυο κατηγορουμένων της υπόθεσης του 23χρονου Ροδίτη και του 21χρονου αλβανικής καταγωγής συγκατηγορουμένου του.

Οι δυο κατηγορούμενοι άκουσαν αμίλητοι την απόφαση του δικαστηρίου για την ενοχή τους, η οποία συνεπάγεται για αυτούς – σε περίπτωση που δεν τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά – ισόβια κάθειρξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας μπαίνοντας στη δικαστική αίθουσα χειροκροτήθηκε από μέλη του ακροατηρίου.

«Δε γυρνάει πίσω το παιδί, ποιο ελαφρυντικό 17 χρονών ανεβάζουν κυβερνήσεις, το κοπρόσκυλο βίασε και σκότωσε το παιδί μου».

Η αίτηση του συνηγόρου του Ροδίτη κατηγορούμενου για την αναγνώριση ελαφρυντικών,- που σε περίπτωση που γίνει δεκτό από το δικαστήριο σπάει αυτόματα τα ισόβια των κατηγορουμένων- προκάλεσε το ξέσπασμα της μητέρας της άτυχης Ελένης Τοπαλούδη.

Την ώρα που ζητά το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας από το δικαστήριο ο Ροδίτης κατηγορούμενος με το συνήγορο του να λέει «μακάρι ηΕλένη να βρισκόταν στη ζωή», σε ένα ξέσπασμά της πριν αποχωρήσει από τη δικαστική αίθουσα η Κούλα Τοπαλούδη φώναξε: Δε γυρνάει πίσω το παιδί, ποιο ελαφρυντικό 17 χρονών ανεβάζουν κυβερνήσεις, το κοπρόσκυλο βίασε και σκότωσε το παιδί μου.

Η μητέρα αποχώρησε από την αίθουσα φωνάζοντας κλαίγοντας με το ακροατήριο να την χειροκροτεί. Έξω από το δικαστήριο έχουν συγκεντρωθεί αρκετά άτομα που φωνάζουν συνθήματα υπέρ της μνήμης της αδικοχαμένης κοπέλας.

Το κλάμα της με λυγμούς και το χειροκρότημα του ακροατηρίου την οδήγησαν στο χώρο του ιατρείου όπου λειτουργεί σε αίθουσα του Εφετείου.

Έξω από το δικαστήριο έχει συγκεντρωθεί σήμερα κόσμος για συμπαράσταση στους γονείς της Ελένης φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της μνήμης της. «Ποτέ μην ξεχαστεί τί κάναν στην Ελένη καμία άλλη δολοφονία»…

Πηγή: dikastiko.gr