Πρωτίστως, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μου παρέχετε να εκφράσω – ως Αντιδήμαρχος του πρώην Δήμου Τορώνης και της νυν Δημοτικής Ενότητας Τορώνης- και να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις, τα οράματα, τους προβληματισμούς και τις ενέργειες μας γιατην αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχή μας, καθώς και για την απαραίτητη αναβάθμισή της.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι οι αρμοδιότητές μου δεν περιορίζονται μόνο στην
Αντιδημαρχία της δημοτικής Ενότητας Τορώνης, αλλά επιπλέον είμαι και καθ΄ ύλην αρμόδιος στους τομείς:
– Αθλητισμού και Νέας Γενιάς
– Παιδείας και δια βίου Μάθησης
– Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων
-Από την πρώτη μέρα ανάληψης υπηρεσίας και καθηκόντων κύριο μέλημα όλων μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μας, που αφορά κυρίως της ζωτικής σημασίας εύρυθμη λειτουργία της καθαριότητας και της ύδρευσης,
διότι αυτά πρωτίστως θεωρούμε ότι εξασφαλίζουν μια πιο ποιοτική ζωή κι αποτελούν τον «καθρέφτη» του τόπου μας και την πρώτη θετική εντύπωση, που αποκομίζει κάποιος που τον επισκέπτεται.
– Εξίσου βασικός στόχος μας και ζωτικής σημασίας για τους πολίτες είναι η αντιπλημμυρικήθωράκιση της περιοχή μας, που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από ακραία καιρικά
φαινόμενα, που πλήττουν τόσο τους πολίτες μας και τις περιουσίες τους , αλλά και τους
τουρίστες της περιοχή μας κατά τη θερινή περίοδο. Για το λόγο αυτό έχουμε προγραμματίσει και εκπονήσει προς υλοποίηση:
1. Την κατασκευή αντιπλημμυρικού έργου προστασίας της Συκιάς, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο υπογραφής με τον ανάδοχο.
2. Αντιπλημμυρικό έργο στη θέση Πόρτο Κουφό- αφορά την γέφυρα και καταμήκος του Πόρτο Κουφό
3. Όσον αφορά την ιδιαίτερα πληγούσα περιοχή της Τορώνης, θεωρούμε ότι το μόνο που θα μπορούσε να την ανακουφίσει και να της εξασφαλίσει « μια ανάσα», είναι η δημιουργία φράγματος ανάσχεσης , το οποίο και επιδιώκουμε. Προς το παρόν βρισκόμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση κι
ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κάθε εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων στην προσπάθειά μας να , ανακουφίσουμε άμεσα τους κατοίκους της περιοχής
4. Παρόμοια προβλήματα παρουσιάζονται, κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων -και λόγω
της ιδιομορφίας των εδαφών τους -στη Σάρτη, τη Βουρβουρού και τη Νικήτη, περιοχές για τις οποίες ο Δήμος είναι, επίσης, διαρκώς σε εγρήγορση και επαγρύπνηση, διεξάγοντας διαρκώς μελέτες για την άμεση αντιμετώπισή τους.
– Μια άλλη προτεραιότητά μας είναι, επίσης, οι πολεοδομικές μελέτες για την περιοχή μας, οι οποίες έχουν αδρανοποιηθεί, εδώ και χρόνια, και τις οποίες θεωρούμε απαραίτητες ώστε να ενεργοποιήσουν και να προωθήσουν την ανάπτυξη του τόπου μας. Σ’ αυτόν τον τομέα, δυστυχώς, το μεγαλύτερο μειονέκτημα αποτελεί η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στη δομή των

υπηρεσιών του Δήμου μας. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι η Δημοτική Ενότητα Τορώνης ήταν στελεχωμένη με δέκα άτομα σε καίριες θέσεις, από τα οποία έχουν παραμείνει ελάχιστα. Για το λόγο αυτό έχουμε προβεί σε γραπτό αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο, με το οποίο ζητάμε την άμεση στελέχωση του Δήμου μας με εξειδικευμένο διοικητικό προσωπικό και αναμένουμε τιςδικές του ενέργειες.

– Στον τομέα του Αθλητισμού, η Δημοτική Ενότητα Τορώνης χρήζει έργων υποδομής και αθλητικών εγκαταστάσεων, τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα – κυρίως στα παιδιά και στους νέους μας- να ασχοληθούν με διάφορες υγιείς δραστηριότητες, απαραίτητες για την δημιουργική εκτόνωση της ενεργητικότητά τους. Είναι σε όλους γνωστά τα οφέλη της ενασχόλησης με τον αθλητισμό και η αποτροπή αρνητικών κοινωνικών φαινομένων, τα οποία προέρχονται κυρίως από την ανία και την έλλειψη ενδιαφερόντων, που παρατηρούνται ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες πολιτιστικά περιοχές, όπως η δική μας. Μια πρώτη αρχή και ευχάριστη εξέλιξη είναι η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» και η δημιουργία γηπέδων 5χ 5 στη Συκιά, στη Σάρτη και το Ν. Μαρμαρά.

Ετοιμότητα για την τακτοποίηση όλων των γηπέδων του Δήμου Σιθωνίας. Βρισκόμαστε καθημερινά σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, ώστε να ενταχθούμε

– εκτός από τον «Φιλόδημο»-

και σε άλλα διάφορα προγράμματα, όπως

«Αντώνης Τρίτσης»,

«Πράσινο Ταμείο»

«LEADER Αλιείας».

– Σε ότι αφορά έναν βασικό τομέα ενασχόλησης και οικονομίας για τον τόπο μας, την κτηνοτροφία, φροντίζουμε και επαγρυπνούμε διαρκώς για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, καθώς και την εξασφάλιση αδειοδοτήσεων στους κτηνοτρόφους μας.

–  Επίσης , στον τομέα των Λαϊκών Aγορών του Δήμου Σιθωνίας επιληφθήκαμε τα εξής ζητήματα

– Την οριοθέτηση του χώρου διεξαγωγής με την τοποθέτηση πινακίδων στην αρχή και στο τέλος

– Την διαγράμμιση και την αρίθμηση θέσεων για τον μήνα Μάϊο , έτσι ,ώστε ο κάθε παραγωγός – επαγγελματίας να έχει την δική του θέση.

– Σημαντικό επίτευγμα, με την αμέριστη συμπαράσταση της περιφέρειας και του αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννη Γιώργου είναι η έναρξη εντός των επερχόμενων ημερών της δημιουργίας ΚΟΜΒΟΥ στην Συκιά Χαλκιδικής.

[metaslider id=104166]

– Τέλος, στον τομέα του Πολιτισμού, που συνδέεται άμεσα και με την διεύρυνση της τουριστικής σεζόν στην περιοχή μας και την αύξηση της επισκεψιμότητας τουριστών, άμεση προτεραιότητά μας αποτελεί η δυνατή αξιοποίηση κάθε αρχαιολογικού χώρου, σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους φορείς. Πιστεύουμε ότι μόνο έτσι θα αναδειχθεί η ιστορία του τόπου μας και θα αποτελέσουν οι χώροι αυτοί πόλο έλξης για ολοένα και περισσότερους επισκέπτες στην περιοχή μας.

Στο παραπάνω πλαίσιο, εντάσσεται και η δημιουργία χαρτογραφημένων μονοπατιών, τα οποία θα δώσουν την ευκαιρία στους τουρίστες να απολαύσουν και τις ομορφιές της ορεινής Σιθωνίας κι όχι μόνο τις απαράμιλλες σε ομορφιά παραλίες της.

Αναμφίβολα, ο Τουρισμός αποτελεί την «βιομηχανία», όχι μόνο της Σιθωνίας, αλλά κι όλης της Ελλάδας. Έτσι, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, επιδιώκουμε τη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν και την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών μας. Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι η Σιθωνία έχει τη δυνατότητα να συνδυάσει βουνό, θάλασσα και ιστορική και λαϊκή παράδοση και να επενδύσει σε τουριστικές ατραξιόν, όπως για παράδειγμα στον τομέα της γαστρονομίας την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και προϊόντων, της αλιείας, του ελαιομαζώματος, του τρύγου κ. α.

Κλείνοντας, δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στην ατυχή χρονική συγκυρία, εξαιτίας της πανδημίας του Covid 19 ,- η οποία πλήττει την οικονομία της χώρας μας, αλλά και όλη την παγκόσμια οικονομία- και που έχει ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, των φορέων αυτοδιοίκησης και την μείωση των οικονομικών πόρων. Χωρίς να παραβλέπουμε την κρισιμότητα της κατάστασης και σεβόμενοι τις δυσκολίες που έχουν προκύψει, εξακολουθούμε, ωστόσο, να διεκδικούμε πόρους, δηλώνοντας εσαεί παρόντες. Στο μέτρο του δυνατού και του εφικτού, αγωνιζόμαστε με διάφορα διαβήματα και αιτήματα προς στους αρμόδιους φορείς και την Περιφέρεια για την εξασφάλιση και επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για την αναγκαία αναβάθμιση της περιοχής μας.