Το δικό της μήνυμα για τον εορτασμό της ελευθερίας της Χαλκιδικής έστειλε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα.

Αναλυτικά αυτό αναφέρει:

«Σαν σήμερα πριν από 199 χρόνια η Χαλκιδική εξεγέρθηκε ενάντια στον οθωμανικό ζυγό, πληρώνοντας βαρύ τίμημα αίματος. Η θυσία των ηρώων της Χαλκιδικής, η μάχη του Καπετάν Χάψα και των ηρωικών Συκιωτών πολεμιστών του μέχρις εσχάτων κι η συμβολή του αγώνα της Χαλκιδικής στην εθνική ανεξαρτησία αποτελούν πράξεις χαραγμένες για πάντα στην ιστορία του τόπου.

Όμως, η σημερινή επέτειος θα πρέπει να αποτελέσει κι αφορμή για προβληματισμό σε σχέση με το πως περνάμε από τα λόγια στην πράξη για την προστασία της ιστορικής μας κληρονομιάς. Εδώ κι ένα χρόνο το Ηρώο του Καπετάν Χάψα παραμένει βεβηλωμένο.

Η προσπάθεια μας για άμεση αναστήλωση του Μνημείου, μετά από κοινοβουλευτική ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή “καταχωρήθηκε στις καλένδες” του Υπουργείου Πολιτισμού κι ο κίνδυνος για την συμπλήρωση των 200 ετών από το 1821, με το μνημείο βεβηλωμένο κι εγκαταλελειμένο παραμένει ορατός.

Οι υποσχέσεις για άμεσο συντονισμό Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Πολυγύρου για την αποκατάσταση κι ανάδειξη του μνημείου θα πρέπει να γίνουν πράξη. Την ίδια στιγμή, εκτός από την αποκατάσταση, το Υπουργείο Πολιτισμού είχε δεσμευτεί και για τον χαρακτηρισμό του έργου ως “νεωτέρου μνημείου”, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να προχωρήσει σε καμία ενέργεια.

Άρα, η φετινή επέτειος της Επανάστασης της Χαλκιδικής ας συνοδευτεί κι από την ανάληψη δράσης για την προστασία του Ηρώου του Καπετάν Χάψα, ως ελάχιστη ένδειξη της ευγνωμοσύνης όλων μας σε αυτό τον αγώνα».​