Τα μέταλλα και τα ορυκτά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον φαρμακευτικό και ιατρικό κλάδο, ως βασικά συστατικά για την ανάπτυξη φαρμάκων και ιατρικής τεχνολογίας, αλλά και ως ασπίδες προστασίας του ανθρώπινου οργανισμού από προσβλητικούς ιούς.

Όσον αφορά στην ιατρική τεχνολογία, μέταλλα όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ο χρυσός, ο άργυρος, ο μόλυβδος έχουν μεγάλη αξία για την σύγχρονη ιατρική.

  • Ο χρυσός αξιοποιείται ήδη σε ορισμένες κατηγορίες διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορωνοϊό. Η χρήση νανομορίων χρυσού είναι αρκετά διαδεδομένη για ιατρική έρευνα, διαγνωστικό έλεγχο, έως και για θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου, όπου νανομόρια χρυσού σε συνδυασμό με ειδικά αντικαρκινικά φάρμακα, προσβάλλουν αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα. Ο χρυσός χρησιμοποιείται επίσης από την σύγχρονη ιατρική και σε διάφορες εφαρμογές όπως στις επικαλύψεις των stents, για την θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Ο χαλκός συναντάται σε κρίσιμο διαγνωστικό εξοπλισμό, όπως ο αξονικός τομογράφος, και διαγνωστικές μεθόδους όπως η πυρηνική απεικόνιση και η ραδιοθεραπεία, ενώ διαθέτει σπουδαίες αντιμικροβιακές ιδιότητες.
  • Ο άργυρος έχει αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση.
  • Ο μόλυβδος διαθέτει σημαντικές μονωτικές ιδιότητες για την προστασία ιατρών και ασθενών από την διαγνωστική ή θεραπευτική χρήση της ακτινοβολίας.
  • Ο ψευδάργυρος έχει αντιϊκές ιδιότητες κατά την λήψη του από τον ανθρώπινο οργανισμό, που συμβάλλουν στη μείωση της διάρκειας των μολύνσεων, είτε στην πλήρη αποτροπή τους.

Ένα από τα σημαντικότερα, παγκοσμίου κλάσης βεβαιωμένα κοιτάσματα όλων των παραπάνω ορυκτών βρίσκεται στο πλούσιο μεταλλευτικά υπέδαφος της χώρας μας, και συγκεκριμένα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής. Το μεταλλευτικό δυναμικό της περιοχής μεταξύ Ολυμπιάδας, Βαρβάρας, Σκουριών, και Στρατωνίου θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στη Ευρώπη, ειδικά σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του χρυσού και του χαλκού. Τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών λειτουργούν και είναι παραγωγικά, με σημαντική δυναμική εξαγωγών, ενώ εκείνο στις Σκουριές βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.