Ασταμάτητες είναι οι τουρκικές προκλήσεις τόσο στον Εβρο όσο και στο Αιγαίο με τις δεκάδες σχεδόν κάθε ημέρα παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Τελευταίο επεισόδιο ήταν αυτό στα σύνορα και στην ελληνοτουρκική μεθόριο, με την πλευρά της Τουρκίας να δίνει τη δική της εκδοχή, κάνοντας λόγο για τετελεσμένα που δε θα γίνουν ανεκτά.

«Στις 15 Απριλίου 2020 η Ελλάδα ανακοίνωσε στο υπουργείο μας για την τοποθέτηση συρμάτινου φράχτη στην περιοχή αποκοπής Φερών. Κατόπιν του απαιτούμενου συντονισμού με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το υπουργείο μας επέδωσε στις 11 Μαΐου 2020 νότα στην Ελλάδα, ζητώντας να μην παραβιάσει τα χερσαία σύνορά μας, να κάνει γνωστές τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του έργου και απαίτησε την σύγκληση της επιτροπής για τα σύνορα.

Επικοινωνήθηκε επίσης στην ελληνική πλευρά ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου, που αποτελεί το συμπεφωνημένο σύνορό μας, έχει αλλάξει από το 1926, ημερομηνία που ορίστηκε η οριογραμμή, εξαιτίας φυσικών και τεχνικών λόγων, ότι σε αυτή την περιοχή του συνόρου απουσιάζουν σημαντικές συντεταγμένες που να έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες και, για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα προτού γίνει τεχνικός συντονισμός μεταξύ των επιτροπών των δύο χωρών.

Παρά τις προειδοποιήσεις μας και τις προτάσεις μας για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε στις 13 Μαΐου 2020 τοπογραφικές εργασίες και παραβίασε το συμπεφωνημένο σύνορό μας. Η παραβίαση αυτή απετράπη αμέσως από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Το πρόβλημα θα ξεπεραστεί εάν πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών όπως προτείναμε. Δεν θα γίνει ανεκτό οποιοδήποτε τετελεσμένο στα σύνορά μας”.