Την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν και πάλι μετά από δυόμισι περίπου μήνες τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία αλλά και οι παιδικοί σταθμοί, με το τέλος της χρονιάς για φέτος να τοποθετείται τελικά στις 26 του ίδιου μήνα.

Για το άνοιγμα των σχολείων μετά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια τοποθετήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αλλά φυσικά και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Οπως ανακοινώθηκε τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα μείνουν ανοιχτά έως τις 26 Ιουνίου.

Παράλληλα διευκρινίστηκε ότι επί του παρόντος δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία.

Αυτά τα οποία ανακοίνωσαν οι τρεις Υπουργοί είναι τα εξής:

– οι τάξεις θα έχουν έως 15 μαθητές

– προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες

– προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων

– προαιρετική η χρήση μάσκας και στα σχολεία και στα σχολικά.

-Αν δεν επαρκεί το προσωπικό καθαριότητας, έχει επιτραπεί η πρόσληψη από τους δήμους έκτακτου προσωπικού για 4 μήνες, που θα μπορεί να απασχοληθεί και σε άλλους χώρους αν προκύψει ανάγκη και δεν είναι πλέον αναγκαίο για τους παιδικούς σταθμούς.

Όπως είπε η κυρία Κεραμέως η απόφαση για επαναλειτουργία δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών βασίστηκε στους ακόλουθους παράγοντες:

Στην ομόφωνη εισήγηση των ειδικών του υπουργείου Υγείας. Η εισήγηση συνδέεται με την καθοδική πορεία της επιδημίας, με το ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν λιγότερο, με το ότι ανεβαίνει η θερμοκρασία.