“Η ανακοίνωση της ομοσπονδίας ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι προσβλητική για μας” ανέφερε στο makthes.gr ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ξενοδοχείου Νίκος Κοντομιχάλης. Ο κ.Κοντομιχάλης σημείωσε πως “πετύχαμε 200 εποχικοί εργαζόμενοι του ξενοδοχείου να μπορούν να πάρουν αποζημίωση απόλυσης εφόσον το επιλέξουν και έχει συμφωνηθεί με τον επενδυτή οι μισοί από αυτούς να επαναπροσληφθούν μετά την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων”. Πρόσθεσε ακόμα πως “θα επιδιώξουμε να λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο το ένα ξενοδοχείο για να δουλέψει ένα μέρος των υπαλλήλων”.
Οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους αφήνουν αιχμές για την ομοσπονδία ξενοδοχοϋπαλλήλων η οποία “θυμήθηκε ξαφνικά και όψιμα τα νομικά οπλοστάσια (ποια άραγε;)”. Συνεχίζοντας, αναρωτιούνται “πού ήταν αυτά τα νομικά οπλοστάσια τα χρόνια που μας θέριζαν εκατό-εκατό, κάθε Δεκέμβρη; Και τι άλλαξε στο οπλοστάσιό της από τότε; Τα συμπεράσματα είναι αυτονόητα”.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:
Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος που η Ομοσπονδία ξενοδοχοϋπαλλήλων παρεμβαίνει στην λήψη αποφάσεων επιχειρησιακού σωματείου. Και αυτό διότι θα έπρεπε, στοιχειωδώς, πριν κάνει οποιαδήποτε δήλωση και πριν πάρει οποιαδήποτε θέση, να ζητήσει να ενημερωθεί από το σωματείο μας για το τι ακριβώς συνέβη στο συγκρότημα ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ και για τον τρόπο που το σωματείο μας, με τις ενέργειες του, διαφύλαξε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των συναδέλφων. Προκειμένου λοιπόν να αποκατασταθεί η αλήθεια, ενημερώνουμε για τα εξής:
Η εταιρία, μη λειτουργώντας για λόγους ανακαίνισης το συγκρότημα, θα κρατούσε επί δύο ολόκληρα έτη ομήρους τους εργαζόμενους, αφού ούτε θα τους απασχολούσε ούτε θα είχε υποχρέωση να τους καταβάλλει τον μισθό τους ή να τους απολύσει και να τους χορηγήσει την νόμιμη αποζημίωση.
Το σωματείο μας, μέσα από δύσκολες διαπραγματεύσεις, κατάφερε να πείσει την εταιρία να καταβάλλει σε όσους συναδέλφους το επιθυμούν αποζημιώσεις, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα τις κατέβαλε, αφού αποτελούν ένα ιδιαίτερα μεγάλο κόστος για την ίδια και μάλιστα για την περίοδο που διανύουμε.
Κυρίως όμως το σωματείο μας κατάφερε να υποχρεώσει την εταιρία, παρά το γεγονός ότι θα λυθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων που θα το ζητήσουν και θα τους καταβάλλει αποζημιώσεις, να επαναπροσλάβει το μεγαλύτερος μέρος αυτών, με την επαναλειτουργία του συγκροτήματος.
Όλα τα ανωτέρω αποτελούν επιτυχία του σωματείου μας, το οποίο στάθηκε δίπλα στους συναδέλφους, κατάλαβε, πέρα και έξω από αγκυλώσεις, παρωπίδες, τσιτάτα και «μασημένα» ξανά και ξανά ξύλινα λόγια, ποιο είναι το συμφέρον τους και πέτυχε διπλή νίκη: και να πάρουν οι εργαζόμενοι αποζημίωση και να εξασφαλίσουν την μελλοντική θέση εργασίας τους.
Πραγματικά αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε οποιαδήποτε άλλη «οπτική» των πραγμάτων και δεν μπαίνουμε καν στην διαδικασία να ερευνήσουμε τους λόγους, για τους οποίους κάποιοι αντιδρούν στην προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων.
Το σωματείο μας είναι δυνατό, αναγνωρίζεται από τους συναδέλφους, έχει την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή τους και είναι περήφανο για την νίκη, την επιτυχία και για όσα κατάφερε να εξασφαλίσει στους εργαζομένους σε μία περίοδο που το συγκρότημα δεν θα λειτουργεί και τα πράγματα φαίνονται εξαιρετικά δυσοίωνα για την οικονομική επιβίωση τους.
Το σωματείο μας παλεύει αγωνιστικά και συνδικαλιστικά, γνωρίζοντας πολύ καλά ποια είναι τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η ομοσπονδία θυμήθηκε ξαφνικά και όψιμα τα νομικά οπλοστάσια (ποια άραγε;). Πού ήταν αυτά τα νομικά οπλοστάσια τα χρόνια που μας θέριζαν εκατό-εκατό, κάθε Δεκέμβρη; Και τι άλλαξε στο οπλοστάσιό της από τότε; Τα συμπεράσματα είναι αυτονόητα.
Το σωματείο δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν έχει ανάγκη από κανέναν προστάτη, κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα από το ίδιο και τους εργαζόμενους, που μετέχουν σε αυτό, τις συνθήκες που επικρατούν στο συγκρότημα και εν τέλει κανείς δεν νομιμοποιείται να κάνει δηλώσεις εξ ονόματι τάχα των εργαζομένων, ισχυριζόμενος ότι θα προασπίσει τα συμφέροντά τους καλύτερα από τους ίδιους.
Αυτά, για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της ομοσπονδίας ξενοδοχουπαλλήλων που έκανε λόγο για πανδημία απολύσεων:
Ολοκληρώθηκε η αγοραπωλησία του εμβληματικού ξενοδοχείου στη Χαλκιδική και ο νέος επενδυτής ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των εργαζομένων πως η μονάδα δεν θα λειτουργήσει φέτος καθώς θα προβεί σε ριζική ανακαίνιση και δεν γνωρίζει αν θα ανοίξει και του χρόνου.
Αξιώνει λοιπόν την απόλυση του συνόλου του προσωπικού και μάλιστα με υπεύθυνη δήλωση του εργαζόμενου ότι την επιθυμεί κιόλας!!!
Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας έχοντας αποκτήσει πλέον εμπειρία σε τέτοιες περιπτώσεις καλεί το Σωματείο της επιχείρησης αλλά και τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν τέτοιου είδους δηλώσεις καθώς βάζουν ταφόπλακα στα εργασιακά τους δικαιώματα και στην επαναπρόσληψη τους εφόσον ο νέος επενδυτής δεν δεσμεύεται να τους επαναπροσλάβει με την έναρξη λειτουργίας του Ξενοδοχείου.
Υπάρχει νομικό οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσουμε αυτή την επίθεση και η Ομοσπονδία μας το διαθέτει και δηλώνει πως θα κάνει τα απαραίτητα για να διαφυλάξει τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Πηγή: makthes.gr