πηγή: politic.gr

Το ερώτημα για την ετοιμότητα της χώρας το νέου κύματος έξαρσης covid-19 θέτει προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος τουΜέΡΑ 25, Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης σχολιάζει στη Βουλή, πως το πρώτο κύμα της πανδημίας αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, ωστόσο θέτει το ερώτημα σχετικά με την ετοιμότητα της χώρας για την αντιμετώπιση με την ίδια επιτυχία και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εφόσον τονίζει σταδιακά ανοίγεται ο τουρισμός, αναφέροντας μάλιστα και τα δώδεκα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην πτήση από την Ντόχα.
Ταυτόχρονα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, ανέφερε στον καθηγητή λοιμώξιολογιας Σωτήρη Τσιόδρα πως «τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων εκτιμούν ότι ο κορονοϊός θα επιστρέψει» και «πλέον όλες οι κοινωνίες έχουν επικεντρωθεί στην προετοιμασία για το δεύτερο κύμα». Στην απάντηση του ο λοιμωξιολόγος τόνισε ότι « χρειάζεται βελτίωση νοσοκομειακών δεικτών που αφορούν σε άλλα θέματα ασφαλείας των ασθενών, όπως οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς, που είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τα ελληνικά νοσοκομεία, η αναλογία νοσηλευτή-τριας ανά ασθενή, ο έλεγχος της ποιότητας και της ασφαλείας κλπ ». Επιπλέον, χρειάζεται «η ενίσχυση της ΠΦΥ» και πως είναι απαραίτητες «υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας σε όλη τη χώρα, που δεν θα φοβούνται να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις. Υπήρξε μεγάλη στήριξη από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά χρειάζεται περισσότερη».
Με βάση τα παραπάνω ο κ. Βαρουφάκης απευθύνεται στον πρωθυπουργό με τις εξής ερωτήσεις:
-Πώς εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση το δίμηνο των μέτρων περιορισμού (τυφλής καραντίνας) ώστε να οργανώσει α) τα μαζικά τεστ που θεωρούνται διεθνώς απαραίτητα για την ελαχιστοποίηση ενός δεύτερου κύματος κατά την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού και β) τις δομές υγείας για να αντέξουν το δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας, που ήταν πιθανό εξαρχής;
-Σε ποιο επίπεδο είναι προετοιμασμένη η χώρα και το Σύστημα Υγείας, ώστε να αντιμετωπίσει εντός του καλοκαιριού τοπικές εξάρσεις της πανδημίας λόγω έλευσης τουριστών; Ποιος είναι ο αντίστοιχος σχεδιασμός για το φθινόπωρο;