Το ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή αλλαγής του καθεστώτος του μουσείου της Αγίας Σοφίας υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».
«Στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο της κατάκτησης από το κοράνι. Το έθνος μας θα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτό. Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες.
Όπως το Μπλε Τζαμί. Απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Κάντε μία έρευνα για την Αγία Σοφία, εξετάστε το και μιλάμε», φέρεται να δήλωσε σε σύσκεψη με κομματικά στελέχη την περασμένη Τετάρτη (03/05). «Δεν χρειάζονται βιασύνες, πρώτα να διερευνηθεί καλά το θέμα», φέρεται να πρόσθεσε ο Ερντογάν.
«Να παραμείνει και μουσείο η Αγιά Σοφιά»
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε στήσει «φιέστα» προ ημερών με αφορμή την επέτειο της Αλωσης στην Κωνσταντινούπολης, η οποία περιελάμβανε ακόμα και την ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγιάς Σοφίας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η θέση του Τούρκου προέδρου είναι να χαρακτηριστεί επίσημα η Αγιά Σοφιά τζαμί, ωστόσο την ίδια ώρα να λειτουργεί και ως μουσείο, ώστε να είναι επισκέψιμο στους τουρίστες.
Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας για την Αγιά Σοφιά:

Πηγή: iefimerida.gr