πηγή politic.gr

Την ανάγκη να στηριχθούν οι ξεναγοί που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας επεσήμανε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης είχε την Τρίτη (16/6) συνάντηση με το σωματείο διπλωματούχων Ξεναγών. Σε αυτήν συμμετείχαν οι κ. Πιπέρας, πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, οι κυρίες Τζέμα Οικονομοπούλου και Λίνα Χαροκόπου, καθώς και ο Π. Αρανίτης συντονιστής ομάδας τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται ότι ο κλάδος των ξεναγών στη χώρα πλήττεται ιδιαίτερα εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας, με αποτέλεσμα η απώλεια του εισοδήματός τους να είναι ολοκληρωτική και οι Ξεναγοί να παλεύουν για την επιβίωσή τους.

Καθυστέρηση καταγγέλλει η Κ. Νοτοπούλου

Σύμφωνα με όσα σημειώνει η κ. Νοτοπούλου, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειές τους να εισακουστούν από τα αρμόδια υπουργεία ώστε να ενσκήψουν στα προβλήματά τους, το μόνο που εισέπραξαν οι ξεναγοί, και μάλιστα όχι όλοι, είναι η αποζημίωση των 800 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι επιδόματος από ΟΑΕΔ ακόμα περιμένουν να εμφανιστούν στο σύστημα τα ένσημά τους.
Σύμφωνα με την ίδια, αδικαιολόγητη καθυστέρηση συνιστά η ανυπαρξία ομοιογενών κανόνων και μορφών υγειονομικών πρωτοκόλλων στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να εξασφαλίσει για τους ξεναγούς έστω το στοιχειώδες  εισόδημα και με ποιο τρόπο να τους καλύψει ασφαλιστικά, αδιαφορεί επιδεικτικά ενώ ταυτόχρονα αφήνει να λειτουργούν ανενόχλητοι κάτω από τα «μυωπικά» μάτια της διοίκησης παράνομοι «ξεναγοί» που λυμαίνονται την ελάχιστη εργασία των διπλωματούχων και πιστοποιημένων ξεναγών», σημείωσε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.
«Για το καλό του ελληνικού Τουρισμού και Πολιτισμού, οι ξεναγοί πρέπει να στηριχτούν για να επιβιώσουν! Αποτελούν πρεσβευτές της χώρας μας», τόνισε η κ. Νοτοπούλου.