Ο Π.Σ.Ε. Ο.Γ.Α. (ΟΠΕΚΑ – ΕΦΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ) συμμετέχει στην πανελλαδική, προειδοποιητική στάση εργασίας που έχουν προκηρύξει από κοινού η ΠΟΠΟΚΠ και η ΠΟΣΕ – ΙΚΑ την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 για τις συνθήκες εργασίας στον e-ΕΦΚΑ και τις απολύσεις πρώην συμβασιούχων συναδέλφων μας, απασχολούμενων με δικαστικές αποφάσεις, και στο πλαίσιο της παναττικής στάσης εργασίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ την ίδια ημέρα για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Πριν από ένα δεκαπενθήμερο, 13 συνάδελφοί μας, εργαζόμενοι στον e-ΕΦΚΑ με δικαστικές αποφάσεις από το 2003, έπειτα από 17 χρόνια εργασίας, απολύθηκαν από τον Φορέα. Θα τους ακολουθήσουν κι άλλες δεκάδες συναδέλφων μας που θα δουν την πόρτα της εξόδου το επόμενο χρονικό διάστημα, την ίδια στιγμή που οι δημόσιες δομές παραπαίουν από την έλλειψη προσωπικού…
Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η αντιμετώπιση των συναδέλφων μας έχει βαθιά τις ρίζες της στη γενικότερη απαξίωση που αποπειράται τα τελευταία χρόνια στις δομές του Δημοσίου και ειδικότερα στη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, πάντα στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός μικρού, ευέλικτου επιτελικού κράτους των ιδιωτικών εταιρειών και συμφερόντων.
 Είναι άκρως υποκριτικό για τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων να θεωρούν αναλώσιμους τους συμβασιούχους συναδέλφους μας και να μην έχουν αποτρέψει την έξοδό τους, τη στιγμή που…

  • υπό καθεστώς ομηρίας υπερέβαλαν εαυτόν και βρέθηκαν επί πολλά συναπτά έτη στην πρώτη γραμμή, επωμιζόμενοι μεγάλο φόρτο εργασίας,
  • η υποστελέχωση του Φορέα είναι βαθιά και εντεινόμενη,
  • θεωρούν αντ’ αυτών βασική αναγκαιότητα την επένδυση σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ο e-ΕΦΚΑ όμως δεν είναι παρά μια μικρογραφία του γενικότερου πλαισίου που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στο Δημόσιο από όλες τις κυβερνήσεις για απαξιωμένες δομές και εξουθενωμένο προσωπικό. Κατά συνέπεια, δεν μας εκπλήσσει ούτε η προσπάθεια της τωρινής κυβέρνησης -μεταξύ πολλών άλλων- να αναμορφώσει προς το χειρότερο το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, να μειώσει τις ειδικότητες που το δικαιούνται, μέχρι την πλήρη υποβάθμισή του…
Οι εργαζόμενοι στον e-ΕΦΚΑ και στον ΟΠΕΚΑ γνωρίζουμε ότι στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται:
 

  • Η έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού κατά τις μεταφορές αρμοδιοτήτων σε ήδη εξουθενωμένους συναδέλφους και αποδεκατισμένες δομές του e-ΕΦΚΑ, με ωράρια συναλλαγής με το κοινό να διευρύνονται στο πλαίσιο μιας «ερμαφρόδιτης κανονικότητας» και με δομές να υποβαθμίζονται ή να καταργούνται επιλεκτικά.

 

  • Οι εκτός πραγματικότητας εξαγγελίες περί των «συντάξεων μιας ημέρας» της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς ούτε μία (!) εγκριτική απόφαση εξ αυτών δεν έχει οριστικοποιηθεί στον e-ΕΦΚΑ. Κυρίως όμως η αδιανόητη και απάνθρωπη πίεση που ασκείται στους ελάχιστους (8-10) υπαλλήλους του Τομέα Αγροτών του Φορέα, που με καθημερινά τροποποιούμενες προφορικές οδηγίες παρεκκλίνουν από τις τρέχουσες εργασιακές υποχρεώσεις τους (με συνεπακόλουθη τη συσσώρευση εκκρεμοτήτων καθώς και τη δίκαιη αγανάκτηση του συναλλασσόμενου κοινού) προκειμένου να στηρίξουν «επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

 

  • Η συνεχιζόμενη επιβολή καθεστώτος μειωμένων εργασιακών δικαιωμάτων στον e-ΕΦΚΑ και στον ΟΠΕΚΑ (αποκλεισμός από την κινητικότητα), που υποδεικνύουν την έξοδο κινδύνου πρώτης ευκαιρίας δοθείσης, με τις Διοικήσεις -στην καλύτερη των περιπτώσεων- χωρίς βούληση να δηλώνουν άγνοια και να… ποιούν την νήσσαν στις άνωθεν εντολές.

 

  • Η επιλογή των Διοικήσεων του e-ΕΦΚΑ και του ΟΠΕΚΑ να αποδομούν και να απαξιώνουν τους Οργανισμούς κατασπαταλώντας δημόσιο χρήμα με την ανάθεση εργασιών σε ιδιωτικές εταιρείες, χωρίς να υπολογίζουν το κόστος, την αποτελεσματικότητα, την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του παραγόμενου έργου, διανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τον δρόμο για την απαξίωση στη συνείδηση της κοινωνίας της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και των εργαζομένων στους τομείς αυτούς.

 
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
 

  • Άμεση νομοθετική επίλυση και άρση των απολύσεων για τους εργαζόμενους με δικαστικές αποφάσεις.

 

  • Προσλήψεις με κατεπείγουσες διαδικασίες μόνιμου προσωπικού στον e-ΕΦΚΑ και στον ΟΠΕΚΑ με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

 

  • Μονιμοποίηση συναδέλφων ΙΔΑΧ.

 

  • Τήρηση των γενικών κανόνων υγιεινής & ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους βάσει των σύγχρονων απαιτήσεων.

 

  • Δίκαιη και αξιοκρατική αξιοποίηση όλων των εργαζομένων.

 

  • Άμεση αποχώρηση των ιδιωτικών εταιρειών που λυμαίνονται τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ.

 

  • Οριστική ρύθμιση της καταβολής του ανθυγιεινού επιδόματος, καμία περικοπή ή υποβάθμισή του, αλλά αντίθετα επέκτασή του σε όσους το δικαιούνται.

 
 
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
 
Δεν θα ανεχτούμε άλλο να είμαστε ο «σάκος του μποξ» για τους επικοινωνιακούς, χάρτινους πύργους της εκάστοτε κυβέρνησης, ούτε την απαξίωσή μας και την υποβάθμιση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το αλισβερίσι της με τους «χορηγούς» της.
 
Στο πλαίσιο και της στάσης εργασίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τα ΒΑΕ, σας καλούμε να δώσουμε βροντερό «παρών» στην πανελλαδική, προειδοποιητική στάση εργασίας που έχουν προκηρύξει από κοινού ΠΟΠΟΚΠ και ΠΟΣΕ ΙΚΑ για την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 από την έναρξη του ωραρίου μέχρι τις 11 π.μ. (προσυγκέντρωση ΠΣΕ ΟΓΑ για την Αθήνα, στοά Πατησίων 30, 08:20 π.μ.).
 
ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
 
Η απάντηση στον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουμε, βρίσκεται
στους καθημερινούς & ανυποχώρητους αγώνες που πρέπει να δώσουμε
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
 
Το Δ.Σ. του Π.Σ.Ε. Ο.Γ.Α.
(ΟΠΕΚΑ – ΕΦΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ)