Tο Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων του Δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής άνοιξε τις πύλες του τον Μάρτιο του 2002 στα Νέα Μουδανιά και αποτελεί το πρώτο μουσείο του είδους του στην Ελλάδα.
Η συλλογή του περιλαμβάνει αντικείμενα, που χρησιμοποιούσαν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας, όπου μέρος αυτών συνέλεξε, διατήρησε και δώρισε ο Ναυτικός Όμιλος Μουδανιών. Πρόκειται για εργαλεία αλιείας, όπως παραγάδια, καμάκια, αγκίστρια, εξοπλισμό καταδύσεων, συλλογές που εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες δωρεές αντικειμένων, και ένα ομοίωμα της παραδοσιακής αλιευτικής βάρκας “Μπουγιαντές”.

Επίσης, υπάρχουν μακέτες απεικόνισης τρόπων αλιείας, εργαλεία ναυσιπλοΐας, μια μοναδική συλλογή ελληνικών οστράκων, πλήρης εξοπλισμός κατάδυσης. Δίνονται πληροφορίες για τον θαλάσσιο πλούτο και πραγματοποιούνται προβολές βίντεο για τους Σφουγγαράδες της Καλύμνου και για την Αλιεία του Γαύρου στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα Βυθού.
Επιπλέον, το μουσείο διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων/διαλέξεων και από το 2016 λειτουργεί μια νέα αίθουσα που φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις.
Ωράριο Λειτουργίας:
Έως 30 Ιουλίου 2020
Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 13:00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23730 26166
Η είσοδος είναι ΔΩΡΕΑΝ
*Τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τον ΕΟΔΥ μέτρα προστασίας από την πανδημία.
Η εικόνα ίσως περιέχει: εσωτερικός χώρος και φαγητό