Καλύτερα από κάθε άλλο νομό δουλεύει ο τουρισμός αυτή τη στιγμή στη Χαλκιδική και στην Πιερία, με όποιο κομμάτι των Βαλκάνιων έχουν επισκεφτεί την Κεντρική Μακεδονία. Οι πληρότητες στα δωμάτια είναι χαμηλές, ωστόσο υπάρχει μια υποτυπώδης κίνηση από Βουλγαρία και Ρουμανία, που γεμίζει αισιοδοξία τους επαγγελματίες μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα καταλύματα και την εστίαση.
Το πρόβλημα όμως που θα κάνει την εμφάνισή του σε περίπτωση που κλείσει και ο Προμαχώνας θα είναι ανυπέρβλητο. Υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο το καλό σημερινό κλίμα να αναστραφεί σε περίπτωση που μπει φρένο στα σύνορα λόγω κρουσμάτων και την ίδια στιγμή, στα νησιά και σε άλλες περιοχές της χώρας να κινηθεί πολύ καλύτερα ο τουρισμός μέσω αεροπορικών αφίξεων.
Το γεγονός ότι η βόρειος Ελλάδα βασίζεται κατά 70 με 80 τοις εκατό στον οδικό τουρισμό είναι δίκοπο μαχαίρι για Χαλκιδική και Πιερία οι οποίες πρώτες δέχτηκαν μαζικά καλοκαιρινούς επισκέπτες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Αυτό που προέχει ωστόσο είναι η καλή εικόνα του νομού, που επιτυγχάνεται με τη λήψη όλων των μέτρων και τον σοβαρό επαγγελματισμό φορέων και αυτοδιοικητικών που χειρίζονται τις καταστάσεις.