Βράδυ 10ης Ιουλίου, Τετάρτη, 2019. Η Χαλκιδικής συναντά τον όλεθρο  σε μια τοπική καταιγίδα – υπερκύτταρο που χτύπησε λίγο μετά τις 21:30 και εντελώς ξαφνικά. Φάνηκε αρχικά ως ένα ακραίο μπουρίνι, στο οποίο συνέβη μια απότομη αύξηση της ταχύτητας του ανέμου στα 10 ή 11 Μποφόρ μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Οι στιγμιαίες ριπές των ανέμων έφτασαν σε κάποια σημεία μέχρι και τα 12 μποφόρ, που είναι ο μέγιστος βαθμός στην κλίμακα, δηλαδή 132 χλμ την ώρα. Όπως  μάλιστα κατέγραψε η Wikipedia η οριζόντια διάμετρος της λεγόμενης «υπερκυτταρικής» καταιγίδας ήταν εξαιρετικά μεγάλη, στα 160 χιλιόμετρα, ενώ οι κορυφές των νεφών ξεπέρασαν τα 13 χιλιόμετρα ύψος, φτάνοντας δηλαδή στον πυθμένα της Στρατόσφαιρας, και υπήρξε σημαντική κεραυνική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε ασυνήθιστα απότομη πτώση της θερμοκρασίας, που έφθασε τους 7 βαθμούς Κελσίου μέσα σε μόλις 10 λεπτά.
Το ασυνήθιστο καιρικό φαινόμενο στοίχισε τη ζωή 7 ανθρώπων. Οι τραγικές εικόνες που κατεγράφησαν εκείνο το βράδυ δεν μπορούν να σβηστούν από τις μνήμες των ανθρώπων που τις έζησαν και δεν συγκρίνονται με τα όσα αληθινά βίωσαν.  Θυμίζουμε ότι μέσα σε λίγα λεπτά συνέβησαν τα εξής τραγικά γεγονότα:
Στη Νέα Ποτίδαια βρέθηκαν νεκροί καταπλακωμένοι από δέντρο το οποίο είχε πέσει από τους ισχυρούς ανέμους, ένας 39χρονος Ρώσος τουρίστας και ο 2χρονος γιος του.
Μία 54χρονη γυναίκα από τη Ρουμανία βρισκόταν σε ταβέρνα στα Νέα Πλάγια, όπου έπεσε η στέγη τραυματίζοντας την θανάσιμα.
Στη Σωζόπολη σημειώθηκε ανατροπή τροχόσπιτου , μέσα στο οποίο βρίσκονταν τέσσερα άτομα. Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του ακαριαία, ενώ η ηλικιωμένη γυναίκα που τραυματίστηκε σοβαρά από την ανατροπή του τροχόσπιτου, κατέληξε στο κέντρο Υγείας της Νέας Καλλικράτειας. Λίγες μέρες αργότερα εντοπίστηκε νεκρός στη θάλασσα και ο άτυχος ψαράς που αγνοούταν στη Ν. Καλλικράτεια.
[metaslider id=110782]
Οι αιτήσεις για αποζημιώσεις που ακόμη… έρχονται
Μόνο στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Ν. Προποντίδας κατατέθηκαν περισσότερες από 2.500 αιτήσεις, κατευθυνόμενες προς τέσσερα Υπουργεία ουσιαστικά. Οι επαγγελματίες των καταστημάτων εστίασης παρακινήθηκαν να προχωρήσουν σε αποκατάσταση των ζημιών με τιμολόγια και αυτοψίες και την υπόσχεση ότι θα λάβουν αποζημιώσεις. Ωστόσο οι περισσότεροι εξ αυτών μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει τα λεφτά που έδωσαν.
Εκείνο το βράδυ ο αέρας έπαιρνε και σήκωνε τραπέζια, καρέκλες, τέντες, ξαπλώστρες και σκεπές. Από το κακό δεν ξέφυγαν άνθρωποι, μέσα και έξω από αυτοκίνητα. Ήταν χαρακτηριστικές οι μαρτυρίες της επόμενης μέρας σε σχέση με το θέαμα που αντίκριζαν οι επαγγελματίες. Έψαχναν τα τραπεζοκαθίσματα μέσα στη θάλασσα. Τα κύματα ξέβραζαν ακόμη και σαλόνια τουριστικών καταλυμάτων. Χιλιόμετρο μακριά βρίσκονταν αντικείμενα καταστημάτων αναψυχής. Μέσα σε όλα αυτά, ξεκίνησε να δουλεύει ο κρατικός μηχανισμός και να απομακρύνει τόνους απορριμμάτων, κλαδιών, οικοσκευών που παρέσυρε η θεομηνία.
Σε λίγα 24ωρα είχε σχεδόν αποκατασταθεί η εικόνα του τουριστικού νομού, λίγο αργότερα είχε αποκατασταθεί η ρευματοδότηση στα περισσότερα χωριά, και προς τα τέλη Ιουλίου πλέον η Χαλκιδική θύμιζε τον αγαπημένο τουριστικό προορισμό όλων.
Μάθαμε να συνεργαζόμαστε
Αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα από τη φονική καταιγίδα στη Χαλκιδική είναι ότι η συνεργασία των φορέων μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και τις πιο δύσκολες καταστάσεις.  Αυτό τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννη Γιώργος μιλώντας για την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.  Στα αντανακλαστικά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας. Άλλωστε οι Δήμοι Ν. Προποντίδας, Σιθωνίας και Κασσάνδρας ήταν αυτοί που δέχτηκαν το μεγαλύτερο χτύπημα.