Για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Χαλκιδικής αλλά και για όλα τα προβλήματα που αναζητούν λύση συζήτησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Κουφίδης Γιάννης, με τον διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανέπτυξε στον κ. Δημητριάδη το έργο του επιμελητηρίου τονίζοντας ότι οι επόμενοι μήνες είναι πολύ κρίσιμοι για τους επαγγελματίες του τουρισμού προσδοκώντας, ωστόσο, ότι η Χαλκιδική, που έχει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα θα έχει μεγάλη μερίδα τουριστών ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Αμφότεροι συμφώνησαν πως πρώτιστο μέλημα είναι η ασφάλεια των πολιτών και η Δημόσια Υγεία και στο πλαίσιο αυτό δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση, φέρνοντας ως παράδειγμα το κλείσιμο των συνόρων για τη Σερβία.
Ολοκληρώνονται άμεσα οι αυτοψίες για τις πλημμύρες του 2019, επισπεύδονται οι διαδικασίες
Ο κ. Κουφίδης ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού για τον ρυθμό με τον οποίο κινείται η διαδικασία ελέγχου και αυτοψίας για την απόδοση των αποζημιώσεων στους πληγέντες της κακοκαιρίας της 10ης Ιουλίου 2019 ζητώντας συνδρομή για την επίσπευση της διαδικασίας.
Η Διεύθυνση Αποκατάσταση Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών έως το τέλος Ιουλίου θα έχει ολοκληρώσει τις αυτοψίες και στη συνέχεια θα υλοποιηθεί το τελικό στάδιο που είναι η αποπληρωμή των αποζημιώσεων. Σημειώνεται πως έχουν ήδη διεκπαιρεωθεί με τη συνδρομή του Υπουργείου για την υποβοήθηση των Δήμων και της Περιφέρειας 517 αυτοψίες ενώ έχουν διενεργηθεί 427 αυτοψίες μετά από σχετική συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες προκειμένου να παρευρίσκονται στα κτίρια.
Η περίπτωση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών
Να μην αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να μείνουν εκτός αγοράς εργασίας οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές ζήτησε εκ μέρους του Επιμελητηρίου ο κ. Κουφίδης καθώς το ότι δεν κατάφεραν να ανανεώσουν την άδεια του επαγγέλματός τους έως την 31/03/2020, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ενέπιπτε στα μέτρα προστασίας που είχαν ληφθεί λόγω COVID-19. Σημειώνεται δε ότι παρατηρήθηκαν περιπτώσεις που δεν είχαν συμπληρώσει τις ελάχιστες ώρες παρακολούθησης σεμιναρίων. Το Υπουργείο Οικονομικών με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου παρέτεινε την ημερομηνία έως 30/06/2020 (σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία) για όλους όσοι δεν είχαν ολοκληρώσει τα σεμινάρια πιστοποίησης εντός του 2019 και δόθηκε η δυνατότητα εγγραφής τους ή διατήρησης της εγγραφής στα οικεία Μητρώα. Επιπλέον, σύμφωνα με ενημέρωση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία και πραγματοποιεί τις εξετάσεις, οι ημερομηνίες διενέργειας εξετάσεων ορίστηκαν για την Αθήνα στις 11-12/7 και στη Θεσσαλονίκη 26-27/9.