Έλατα και μανιτάρια.  Δύο στοιχεία που οι Θεσσαλονικείς ξέρουν ότι παραπέμπουν στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής.  Η Αθήνα και η υπόλοιπη Ελλάδα τον γνωρίζει από τα Έλατα που στολίζουν εκατοντάδες σπίτια τα Χριστούγεννα με τα πιο ψηλά και όμορφα δέντρα.
Ορεινό χωριό,  πάνω από τον Πολύγυρο,  που περιμένει υπομονετικά τους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου για να τους χαρίσει απλόχερα φύση και χαλάρωση.
Η ομορφιά του χώρου και το πράσινο που κάνει το μάτι να χάνεται μέσα του,  αποζημιώνουν τον επισκέπτη για την απόσταση.  Είναι αρκετά μακριά και ψηλά.  Έχει πολλές στροφές και απότομες. Διαλέγεις μια διαδρομή και πας.  Είτε μέσα από τον Πολύγυρο,  είτε από το Παλαιόκαστρο. Στην πρώτη περίπτωση απολαμβάνεις το τοπίο μέσα στα δέντρα κι αν δεν ζαλίζεσαι, τότε η μαγεία σε κατακλύζει.  Στη δεύτερη περίπτωση απο το Παλαιόκαστρο ο δρόμος είναι πιο σύντομος και πιο εύκολος.
Οι άνθρωποι στο χωριό του Ταξιάρχη θα σου μιλήσουν.  Θα σε υποδεχτούν και θα σε χαιρετήσουν.  Με γλυκό χαμόγελο και ευγένεια θα ρωτήσουν από που είσαι κι αν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεσαι το χωριό τους.  Ακόμη κι αν χαθείς μέσα στα σοκάκια θα σε βοηθήσουν να ξεμπλέξεις και να οδηγηθείς με ασφάλεια στον προορισμό σου.
Το καλοκαίρι υπάρχει και αυτή η Χαλκιδική.  Του βουνού,  των ελάτων.  Και μάλιστα με δροσιά,  χωρίς αφόρητη ζέστη και γαλήνια για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό.