Προηγήθηκε ατελείωτο μπρα ντε φερ «Νότιων» και «Βόρειων» χωρών για την κατανομή και την διαχείριση των 750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, που κράτησε πάνω από 4 ημέρες, για να καταλήξουν οι «27» ηγέτες σε συμβιβασμό.

Μετά από συνεχείς αναβολές της Ολομέλειας, οι «27» άρχισαν τη συνεδρίαση περίπου στις 22:20 (ώρα Ελλάδος) της Δευτέρας και τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) ο Πρόεδρος Σ. Μισέλ διέκοψε πάλι τη συνεδρίαση, για περιορισμένο αριθμό τεχνικών προσαρμογών στο κείμενο της συμφωνίας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Μπ.Λέιντς.

Στις 6:30 το πρωί βγήκε «λευκός καπνός», με τον Σ. Μισέλ να ανακοινώνει ότι «έχουμε συμφωνία».

Το τελευταίο συμβιβαστικό πλαίσιο Σ. Μισέλ προβλέπει επιχορηγήσεις στα 390 δισ.ευρώ και δάνεια στα 360 δις ευρώ.

Για «ιστορική ημέρα για την Ευρώπη» έκανε λόγο μέσω Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, λίγο μετά την αναγγελία του Μισέλ.

Η κατανομή των κονδυλίων

Η συμφωνία προβλέπει ταμείο ανάκαμψης 750 δισ.ευρώ εκ των οποίων 390 δισ.ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισ.ευρώ σε δάνεια.

Η κατανομή των ποσών του ταμείου ανάκαμψης (Next Generation EU) έχει ως εξής:

Recovery and Resilience Facility (RRF) EUR 672.5 δισ.
εκ των οποίων δάνεια EUR 360 δισ.
εκ των οποίων επιχορηγήσεις EUR 312.5δισ.
ReactEU: EUR 47.5δισ. Horizon Europe: EUR 5 δισ.
InvestEU: EUR 5.6 δισ.
Αγροτική Ανάπτυξη: EUR 7.5 δισ.
Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (JTF): EUR 10 δισ.
RescEU: EUR 1.9 δισ. Σύνολο: EUR 750 δισ.
Το 70% των επιχορηγήσεων που παρέχονται από το RRF θα αναληφθεί κατά τα έτη 2021 και 2022. Το υπόλοιπο 30% θα δεσμευτεί πλήρως έως το τέλος του 2023. Κατά κανόνα, ο μέγιστος όγκος των δανείων για κάθε κράτος μέλος δεν θα υπερβαίνει 6,8% του ΑΕΕ του.

Το κλειδί κατανομής δεσμεύσεων του RRF για τα έτη 2021-2022 καθορίζεται σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν.

Στο κλειδί κατανομής για το έτος 2023 το κριτήριο ανεργίας 2015-2019 αντικαθίσταται, σε ισόποση αναλογία, από την απώλεια του πραγματικού που παρατηρήθηκε το 2020 και από τη σωρευτική απώλεια του πραγματικού ΑΕΠ που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο 2020-2021 και θα υπολογιστεί από 30 Ιουνίου 2022.

Η Ελλάδα θα πάρει 72 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2027

Το πακέτο χρηματοδοτεί ένα σύνολο προγραμμάτων, ορισμένα με εθνική διάσταση, και άλλα με κεντρική διαχείριση, από την Επιτροπή, με τις περικοπές να επηρεάζουν κυρίως τις δράσεις της Επιτροπής και μόνον οριακά τα εθνικά προγράμματα.

Έτσι, δεν θίγονται τα ποσά για την Ελλάδα, που αναμένεται να λάβει συνολικά περίπου 72 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2027. Περίπου € 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων € 19 δισ. σε επιχορηγήσεις, και € 12,5 δισ. σε φθηνά δάνεια, και ακόμη € 40 δισ. από τον επταετή προϋπολογισμό.

Τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται ταχύτερα και με πιο ευέλικτους όρους από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, ενώ θα υπάρχει και αναδρομικότητα επιλεξιμότητας από τις αρχές του 2020.

Από τον ενωσιακό προϋπολογισμό η Ελλάδα θα πάρει περισσότερα χρήματα από το Ταμείο Συνοχής και διατηρεί τους πόρους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ενώ, η μείωση πόρων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και δράσεις που μειώθηκαν από τη διαχείριση της Κομισιόν θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κόντε: Η ΕΕ συμφώνησε σε ένα φιλόδοξο και αποτελεσματικό ταμείο ανάκαμψης

Η ΕΕ συμφώνησε σε ένα “φιλόδοξο” ταμείο ανάκαμψης που θα επιτρέψει στις χώρες μέλη να αντιμετωπίσουν την κρίση από την COVID-19 “με ισχύ και αποτελεσματικότητα”, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

“Είμαστε ικανοποιημένοι με την έγκριση ενός φιλόδοξου σχεδίου επανεκκίνησης, το οποίο θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την κρίση με ισχύ και αποτελεσματικότητα”, δήλωσε ο Κόντε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες που διήρκεσε πέντε ημέρες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 28%, ή περίπου 209 δισεκ. ευρώ, από τα 750 δισεκ. ευρώ που συμφωνήθηκαν στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες προορίζονται για την Ιταλία, από τα οποία περίπου 81 δισεκ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και περίπου 127 δισεκ ευρώ με τη μορφή δανείων.

Ρούτε: Οι σχέσεις μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών παραμένουν ισχυρές

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι οι σχέσεις του με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες παραμένουν ισχυρές, παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που σημαδεύτηκαν από εντάσεις στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής που ήταν αφιερωμένη στο σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού.

«Είμαστε όλοι μας επαγγελματίες, αντέχουμε μερικές γροθιές», είπε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στις Βρυξέλλες για το σχέδιο ανάκαμψης. «Είμαι ικανοποιημένος με τη συμφωνία αυτή, δεν έχω καμία διαφωνία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την άποψη του Ρούτε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μετατρέπεται με τη σημερινή συμφωνία σε ένωση αναδιανομής κεφαλαίων, καθώς το σχέδιο ανάκαμψης αποτελεί έκτακτο μέτρο, που δεν θα επαναληφθεί.

Πηγή: real.gr