Ανησυχία εγείρει το γεγονός ότι σε μόνο 24 ώρες ξέσπασαν 57 πυρκαγιές στη χώρα, ενώ εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Κορινθία, όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, τη στιγμή που πέντε οικισμοί έχουν εκκενωθεί. Για αύριο, Πέμπτη, προβλέπεται, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κόρινθο, Αργολίδα, Λακωνία, Κύθηρα, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική από το απόγευμα της Τρίτης στις 19:00 μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης στις 19:00 εκδηλώθηκαν 57 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 749 πυροσβέστες, 264 οχήματα, 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά επιχείρησαν τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος, με την συνδρομή: ενός (1) Ε/Π του Ελληνικού Στρατού, εθελοντών πυροσβεστών καθώς και υδροφόρων και μηχανημάτων έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Η κατάσταση στην Κορινθία

Ανεξέλεγκτη φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται στην Κορινθία, απειλώντας σπίτια και αναγκάζοντας τις Αρχές να διατάξουν την εκκένωση οικισμών.

Η πυρκαγιά έφτασε στα Αθίκια Κορινθίας, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κορινθίας, Βασίλη Νανόπουλο, ο οποίος μίλησε στο protothema.gr, μέχρι το βράδυ θα έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες γύρω από το χωριό Αθίκια αλλά και στην πλευρά του Σοφικού γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκτραπεί η φωτιά προς το Σοφικό, εκεί όπου το δάσος είναι πολύ πυκνό και, όπως είπε, «ελπίζουμε να μην φτάσει ως εκεί γιατί μετά θα είναι ανεξέλεγκτη φωτιά».

Η Πυροσβεστική έχει αναγκαστεί να εκκενώσει τους οικισμούς Άγιος Ιωάννης, Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Δήμες, Αθίκια και Αλαμάνο, όπως και μία κατασκήνωση αλλά και ένα οικοτροφείο για άτομα με αναπηρίες.

Εξακολουθεί, ακόμη, να καίει η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης σε δασική έκταση στην περιοχή Κεχριές Κορίνθου.

«Μπορεί πλέον να μην υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά η πυρκαγιά στις Κεχριές συνεχίζει να έχει πολλές διάσπαρτες εστίες σε μια μεγάλη περίμετρο, με διαρκείς αναζωπυρώσεις», επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Αναφέρει ακόμη, ότι φτάνουν, από τη Θεσσαλονίκη, στις Κεχριές, 35 άτομα, μέλη πεζοπόρων τμημάτων, που ταξιδεύουν με μισθωμένο αεροσκάφος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Τα εναέρια μέσα και ειδικότερα τα έξι ελικόπτερα και τα δύο αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού αποσύρθηκαν μόλις νύχτωσε, ενώ με το πρώτο φως της νέας ημέρας θα είναι έτοιμα, εφ΄ όσον χρειαστεί, να επιχειρήσουν εκ νέου.

Παράλληλα, στη διάρκεια της νύχτας αναμένεται να ανανεωθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να είναι ξεκούραστοι οι πυροσβέστες. Επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή 143 πυροσβέστες με 42 οχήματα, ειδικό μηχανοκίνητο πυροσβεστικών επιχειρήσεων, δέκα πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

 

Πηγή: protothema.gr