Ένα πραγματικό κόσμημα, ένα όνειρο όχι μόνο για τις Σποράδες αλλά για όλη την Ελλάδα γίνεται πραγματικότητα. Στην Αλόννησο λοιπόν θα ανοίξει το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα.

Το υποβρύχιο μουσείο της Αλοννήσου οριοθετήθηκε πολύ κοντά στις ακτές της ακατοίκητης νησίδας Περιστέρα. Είναι σε απόσταση αναπνοής από τις ανατολικές ακτές της Αλοννήσου. Θα υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες του την 1η Αυγούστου, οπότε θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια. Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν τα εκθέματα -στον βυθό- από το περίφημο ναυάγιο του 5ου αιώνα π.Χ.

Αλόννησος: Ανοίγει 1η Αυγούστου το πρώτο υποβρύχιο Ελληνικό μουσείο

Οι καταδύσεις θα γίνονται είτε από ελεύθερους-ερασιτέχνες δύτες είτε με τη συνοδεία δυτών από καταδυτικά κέντρα. Το εναρκτήριο έναυσμα θα δώσουν – με κατάδυση – ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μαζί με τον τραγουδιστή Σάκη Ρουβά, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, την ημέρα των εγκαινίων.

Το περίφημο ναυάγιο, που θεωρείται από τα σημαντικότερα της κλασσικής αρχαιότητας. Αυτό λόγω του ανέπαφου και μεγάλου αριθμού των ευρημάτων, ανακάλυψε το 1985 ένας ψαράς από την Αλόννησο, κοντά στη δυτική βραχώδη ακτή της Περιστέρας, σε βάθος 28 μέτρων.

Αλόννησος: Ανοίγει 1η Αυγούστου το πρώτο υποβρύχιο Ελληνικό μουσείο

Επρόκειτο για ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο εκείνης της εποχής, μάλλον αθηναϊκό, το οποίο εκτιμάται ότι έπεσε σε μεγάλη κακοκαιρία. Το πλοίο φαίνεται πως ήταν φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού από την Πεπάρηθο (τη σημερινή Σκόπελο) και τη Μένδη (αρχαία πόλη της Χαλκιδικής), δύο περιοχές πολύ γνωστές στην αρχαιότητα για το εξαιρετικής ποιότητας κρασί τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς εξερευνητές, ο σωρός των αμφορέων, που εκτείνεται στο βυθό σε μήκος 25 μέτρων, δίνει την αίσθηση του περιγράμματος και των μεγάλων διαστάσεων του πλοίου.

Λεπτομέρειες για το υποβρύχιο μουσείο της Αλοννήσου

Η πιλοτική λειτουργία του ναυαγίου της Περιστέρας ως επισκέψιμου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου, το καλοκαίρι του 2020, είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας με πρωταγωνιστές την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Αλοννήσου.

Αλόννησος: Ανοίγει 1η Αυγούστου το πρώτο υποβρύχιο Ελληνικό μουσείο

Το έργο προετοιμάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας BLUEMED. Το έργο – «σταθμός», που αναμένεται να καθιερώσει την Ελλάδα στον «χάρτη» του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού. Έχει ήδη αποσπάσει σημαντικά βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης έχει παρουσιαστεί από κορυφαία διεθνή ΜΜΕ όπως οι Lonely Planet, Daily Mail, Travel & Leisure κ.ά..

Πηγή: www.i-diakopes.gr