Μέτρα στήριξης του τουρισμού ώστε το 2021 να βγει η Ελλάδα μπροστά ζητά από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.

Έχετε σχηματίσει εικόνα για τη φετινή τουριστική περίοδο σε σχέση με την περσινή;

Αν βλέπαμε αυτό το καλοκαίρι σε κινηματογραφική ταινία, θα λέγαμε «αυτά δεν γίνονται». Η σεζόν Covid-19 δεν έχει την παραμικρή σχέση με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και επιβεβαιώθηκε το τεράστιο πλήγμα που επέφερε η πανδημία στον παγκόσμιο και κατ’ επέκταση στον ελληνικό τουρισμό. Σίγουρα, λοιπόν, δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση με την περσινή χρονιά, που ήταν μία από τις καλύτερες των τελευταίων ετών, όμως το 2020 μας έφερε στο μηδέν. Φεύγει και ο Ιούλιος χωρίς επί της ουσίας να μπορούμε να μιλήσουμε για σεζόν, με πληρότητες που δεν ξεπερνούν στις καλύτερες περιπτώσεις, που αφορούν την ηπειρωτική Ελλάδα, το 30%, ενώ στους νησιωτικούς προορισμούς κινούνται σαφώς χαμηλότερα.

Τι προσδοκίες έχετε για το υπόλοιπο της σεζόν;

Μεγάλες προσδοκίες δεν υπάρχουν. Ίσως δούμε μια σχετική άνοδο στις πληρότητες με τη συνδρομή και του εσωτερικού τουρισμού, καθώς ο Αύγουστος είναι μήνας αδειών, χωρίς όμως να διαφαίνεται μέχρι στιγμής μια ζήτηση τέτοια που να κάνει τη μεγάλη διαφορά. Μας ανησυχεί όμως η έξαρση που παρατηρείται σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και στα Βαλκάνια. Το να ανοίξει μια αγορά είναι ένα θέμα. Το να παραμείνει ανοιχτή, όμως, είναι εξίσου σημαντικό, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της Σερβίας. Γι’ αυτό και είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε την οποιαδήποτε πρόβλεψη για το υπόλοιπο της σεζόν, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα στις χώρες προέλευσης μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Είναι σαφές πως η εξασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι η μεγάλη προτεραιότητα αυτού του καλοκαιριού και όλα υπακούν σε αυτή την αναγκαιότητα.

Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να έχει γίνει για να πάει καλύτερα η περίοδος;

Η Ελλάδα τα πήγε εξαιρετικά στη διαχείριση της πρώτης φάσης της πανδημίας και αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε και την προσπάθειά μας στον τουρισμό. Βεβαίως, όταν πρέπει μέσα σε τόσο σύντομο χρόνο να ρυθμίσεις εξαντλητικά τόσες πολλές παραμέτρους για να ισορροπήσεις μεταξύ ανοιχτού τουρισμού και δημόσιας υγείας, είναι αναμενόμενο να υπάρξουν και καθυστερήσεις και κάποιες αστοχίες. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο μετακινήσεων και να μην αναθεωρείται διαρκώς και εκ των υστέρων, δημιουργώντας σοβαρές περιπλοκές στον προγραμματισμό ενός επισκέπτη μας. Επιπλέον, εφόσον ξεκαθαρίσουμε πως κάθε επισκέπτης θα μπαίνει στη χώρα με τεστ, τι νόημα έχει ο αποκλεισμός ολόκληρων αγορών; Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι μέσα από κάθε πρόκληση να παίρνουμε τα μαθήματα που πρέπει. Καθαροί κανόνες για όλους είναι το ένα. Σίγουρα, επίσης, πρέπει να δώσουμε πολύ μεγαλύτερη προσοχή στον οδικό τουρισμό, ενισχύοντας τις υποδομές που τον εξυπηρετούν. Από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Πελοπόννησο οι οδικές συνδέσεις αποδείχθηκαν πολύ καθοριστικές για να υπάρξει τουριστική κίνηση μέχρι και σήμερα.

Υπήρξε μείωση της ζήτησης τουριστικών υπηρεσιών, αλλά και μείωση της προσφοράς. Μπορείτε να υπολογίσετε πόση; Είχαν την ίδια μείωση οι εναλλακτικές μορφές διαμονής, όπως το Airbnb;

Πάνω από τα μισά ξενοδοχεία έλαβαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία τους και, από την άλλη, η μειωμένη ζήτηση αντανακλάται στις πολύ χαμηλές πληρότητες. Σε σχέση τώρα με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως η πανδημία δικαίωσε όλες τις επισημάνσεις που κάναμε εδώ και χρόνια για το γεγονός πως δεν μπορεί να έχουμε ένα ανεξέλεγκτο τοπίο, με σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία, μέσα σε πολυκατοικίες οικογενειών, μέσα σε γειτονιές και οικισμούς. Την ώρα που ένα ξενοδοχείο με πολύ κόπο και μεγάλο κόστος εφαρμόζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, μια βραχυχρόνια μίσθωση δεν ελέγχεται από πουθενά. Και όταν έρχεται η στιγμή του προβλήματος, καλούνται οι ξενοδόχοι να δώσουν τη λύση, όπως συνέβη με τους δύο νοσούντες Ρουμάνους που διέμεναν σε κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης και μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο καραντίνας. Τα ξενοδοχεία καραντίνας δεν είναι νοσοκομεία. Λειτουργούν για τους πελάτες των νόμιμα αδειοδοτημένων ξενοδοχείων. Παρ’ όλα αυτά, δώσαμε λύση, με γνώμονα την ανάγκη να προστατευτεί η εικόνα της χώρας. Όμως η συνέχιση, ειδικά σε συνθήκες Covid-19, αυτού του ανεξέλεγκτου καθεστώτος είναι επιεικώς απαράδεκτη.

Τι αποτέλεσμα είχε αυτό μέχρι τώρα στις τιμές; Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε κάποιες περιοχές καταγράφηκαν αυξήσεις…

Η τιμολογιακή πολιτική είναι θέμα της κάθε επιχείρησης, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα της και τις ανάγκες της. Πάντως, αυτό το καλοκαίρι δεν περιμένουμε τζίρους και κέρδη. Κοιτάζουμε μόνο πώς θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Οι ξενοδόχοι κάνουμε την προσπάθειά μας, με υψηλό επαγγελματισμό και με πλήρη συναίσθηση της σημασίας του τουρισμού για την οικονομία της χώρας και τις τοπικές κοινωνίες που στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε αυτόν.

Μπορείτε να υπολογίσετε την απώλεια σε έσοδα και θέσεις εργασίας στον κλάδο;

Με βάση τα τελευταία στοιχεία από την έρευνα που παρουσίασε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), η πτώση του τζίρου εκτιμάται κατά μέσο όρο στο 67% και υποχώρηση της απασχόλησης κατά 35% σε σχέση με το 2019. Γι’ αυτό και με πολλή αγωνία τονίζουμε την ανάγκη να ενισχυθεί το πλαίσιο υποστήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους μετά και τη μεγάλη ανάσα που παίρνει η χώρα μας με ευρωπαϊκούς πόρους 72 δισ. ευρώ.

Τι αποτέλεσμα είχαν τα τουριστικά vouchers; Πρέπει να διατηρηθούν;

Δεδομένων των συνθηκών, αποδείχθηκαν μια δίκαιη και έντιμη πρακτική, που αφήνει όλα τα μέρη ικανοποιημένα. Ελπίζουμε σύντομα να είναι αχρείαστα και να επιστρέψουμε στην τουριστική κανονικότητα.

Τι πρέπει να γίνει για το 2021;

Πρώτα απ’ όλα, να μείνουμε όρθιοι. Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει από τον Σεπτέμβρη κιόλας να ετοιμάσουμε τα όπλα μας για να κερδίσουμε το 2021, που είναι μια εμβληματική χρονιά για την πατρίδα μας και θα πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να βγάλουμε την Ελλάδα μπροστά. Αυτό σημαίνει η κυβέρνηση να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα αυτής της μεγάλης προσπάθειας, με πραγματικά μέτρα στήριξης στα εργασιακά, στην έμμεση φορολογία (π.χ. απαλλαγή από συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ), γενναίες ρυθμίσεις για οφειλές προς το Δημόσιο, αναδιάρθρωση χρεών με τουλάχιστον δεκάχρονη επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων. Τίποτα μεγάλο δεν γίνεται ακολουθώντας την πεπατημένη. Χρειάζεται τόλμη και ξεκάθαρη βούληση στήριξης του τουρισμού.

Πηγή: Freesunday.gr