Την επέκταση των μέτρων στήριξης της οικονομίας εξετάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ανάχωμα απέναντι στην συνεχιζόμενη απειλή του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ένα φθινοπωρινό πακέτο μέτρων με κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης και τη στήριξη των εργαζομένων υπό τον φόβο ενός νέου μεγαλύτερου κύματος απολύσεων και λουκέτων στην αγορά.

Παράλληλα, εξετάζεται νέα παράταση του μέτρου των ελαφρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από τη μείωση των ενοικίων, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για έκτακτες μειώσεις στη φορολογία, οι οποίες θα αφορούν συγκεκριμένους κλάδους που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας θα ξεδιπλωθεί σταδιακά, από τα τέλη αυτού του μήνα, ενώ το Σεπτέμβριο θα γίνει επεξεργασία όλων των δεδομένων, έτσι ώστε να μπουν μπροστά κι άλλες παρεμβάσεις. Ειδικότερα τα σχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπουν:

-Επέκταση της δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας και τον Σεπτέμβριο (ή και τον Οκτώβριο) για τον Τουρισμό, την εστίαση, τις επιχειρήσεις στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, που νιώθουν τη μεγαλύτερη πίεση.

-Παράταση (για τον Σεπτέμβριο ή και τον Οκτώβριο) της έκπτωσης κατά 40% των ενοικίων που καταβάλουν οι επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης.

Η γ’ φάση επιστρεπτέας προκαταβολής, με στόχευση κυρίως τις τουριστικές επιχειρήσεις και με διευρυμένα κριτήρια. Στόχος είναι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχουν δοθεί σχεδόν 1 δισ. επιπλέον χαμηλότοκα κρατικά δάνεια σε περισσότερες επιχειρήσεις του Τουρισμού ή και άλλες που πλήττονται ιδιαίτερα. Το μέτρο θα μπορεί να περιλάβει ακόμα και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν ταμειακή μηχανή, με βασικό κριτήριο την πτώση του τζίρου λόγω πανδημίας.

Το Σεπτέμβριο θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το σχέδιο, που σύμφωνα με πληροφορίες, εστιάζει στην τόνωση της απασχόλησης, με την πρόβλεψη φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων για προσλήψεις.

Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο αναμένονται και τα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσω των οποίων θα δοθούν περί τα 3,5 δισ ευρώ φτηνά δάνεια σε επιχειρήσεις.

Για τις εποχικές επιχειρήσεις του Τουρισμού καλύπτεται το 100% των εργοδοτικών εισφορών ως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ εάν αυτές οι επιχειρήσεις εντάξουν το προσωπικό τους στο σχήμα επιδότησης “ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ”, τότε η κάλυψη του 100% των εισφορών θα ισχύσει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Εν κριθεί αναγκαίο, αυτή η κάλυψη θα παραταθεί ως το τέλος του έτους.

Tο υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου επιβολής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο “τουριστικό πακέτο» Ο λόγος για τον μειωμένο ΦΠΑ (από το 24% στο 13%) που ισχύει για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020 στις μεταφορές, στα εισιτήρια των κινηματογράφων, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά αλλά και τη μείωση στο τουριστικό πακέτο από 80/20 ( δηλαδή 80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10.

Πηγή: protothema.gr