Την προειδοποίηση ότι, αν δεν γκρεμιστούν κατασκευές που βρίσκονται στο δέλτα του ποταμού Λήλαντα, η Εύβοια θα ξαναζήσει και άλλες καταστροφές όπως εκείνες του περασμένου Σαββατοκύριακου απεύθυνε το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) μιλώντας στον Σκάι είπε ότι οι πλημμύρες, που στοίχισαν τη ζωή σε 8 ανθρώπους και προκάλεσαν εκτεταμένες υλικές καταστροφές, αναπτύχθηκαν σε μεγάλο γεωγραφικό εύρος, περίπου 400 χιλιόμετρα, καθώς τόσο καταλαμβάνουν οι τρεις λεκάνες των ποταμών.

Αφού τονίζει ότι είναι αδύνατο να αποφύγουμε το ίδιο το φαινόμενο, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, τόνισε ότι στο μόνο που μπορούμε να επέμβουμε είναι στη μείωση της τρωτότητάς μας.

«Τον κίνδυνο, που είναι το ίδιο το φαινόμενο, δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε. Είναι μέσα στις φυσικές διαδικασίες. Αυτό που μπορούμε να βελτιώσουμε είναι η τρωτότητα, είτε αφορά έργα υποδομής είτε τη δική μας παρουσία στο περιβάλλον», σημείωσε ο καθηγητής.

Ο καθηγητής προειδοποίησε: «Στο Λήλαντα ποταμό θα ξαναγίνει [καταστροφή]. Γιατί αποστραγγίζει λεκάνη, η οποία πλημμυρίζει περίπου κάθε 10 χρόνια. Εκεί θα έχουμε καταστροφές. Στο δέλτα του ποταμού έχουν αναπτυχθεί οικιστικοί ιστοί. Έχει αναπτυχθεί ολόκληρη πόλη. Ή θα πρέπει να γκρεμίσουμε όλες τις κατασκευές, ή θα περιμένουμε πάντα αυτές τις καταστροφές. Ένα ολόκληρο οικοσύστημα πιέζεται ή αν όχι εξαφανίζεται», επεσήμανε ο καθηγητής.

Στη συνέχεια είπε ότι σε άλλες περιοχές μπορούμε να επέμβουμε και να μειώσουμε τις επιπτώσεις.

Σε ότι αφορά τις πολιτικές ενέργειες τόνισε ότι «δε μπορούν να νομιμοποιούν αυθαίρετες κατασκευές εκεί είναι η αχίλλειος πτέρνα μας».

Τέλος, ο πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π. επεσήμανε πως δεν είμαστε προετοιμασμένοι για το τι πρέπει να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως είμαστε για τους σεισμούς. «Δεν υπάρχει αντίληψη κινδύνου στις πλημμύρες. Αν χρησιμοποιούμε λάθος το 112 θρηνούμε θύματα».

Πηγή: cnn.gr