Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές ζευγάρι που είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό και βρισκόταν σε ξενοδοχείο αναφοράς, έσπασε την καραντίνα και πήγε σε πάρτι που γινόταν σε βίλα του νησιού στη Φτελιά και στο οποίο υπήρχαν τουλάχιστον 400 άτομα.

Το ζευγάρι (κάτοικοι Ισπανίας) συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με την ΕΛ.ΑΣ. να περνάει χειροπέδες και στον υπεύθυνο της βίλας.

Σημειώνεται ότι από αύριο στις 06.00 το πρωί μπαίνουν σε εφαρμογή τα νέα αυστηρότερα μέτρα για τη Μύκονο και τη Χαλκιδική και έχουν δοθεί εντολές από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, οι έλεγχοι να είναι αυστηροί και συνεχείς, τόσο για χρήση μάσκας όσο και για πάρτι και άλλες εκδηλώσεις που πλέον απαγορεύονται για δέκα μέρες. Ειδικά στη Μύκονο η αστυνομική δύναμη έχει ενισχυθεί με 100 αστυνομικούς της Τροχαίας και της Ασφάλειας από την Αττική, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη δημιουργία αστυνομικής Υποδιεύθυνσης στο νησί, με επικεφαλής αστυνομικό διευθυντή, ο οποίος έχει ήδη αναλάβει υπηρεσία, γεγονός που σημαίνει αναβάθμιση των υπηρεσιών και αύξηση του προσωπικού σε μόνιμη βάση.

Από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ επισημαίνεται ακόμα ότι σύμφωνα με τις εντολές, εκτός από τις υπηρεσίες τάξης, στη Μύκονο και την Χαλκιδική, δραστηριοποιούνται και οι υπηρεσίες ασφάλειας, όπου υπηρετούν αστυνομικοί με πολιτική περιβολή, για τους αυστηρούς ελέγχους που αρχίζουν αύριο.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο στη Μύκονο:

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ. Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, που επιτρέπεται έως 6 άτομα.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 07:00 της επομένης.

Τι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για τη μετάδοση του κορωνοϊου

Αυστηρές ποινές για όσους παραβιάζουν τις ποινικές διατάξεις για τη διάδοση μολυσματικών ασθενειών προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας. Συγκεκριμένα, αν από την παραβίαση των ποινικών διατάξεων (άρθρο 285 του ΠΚ) προκύψει κίνδυνος μετάδοσης ασθενείας προβλέπεται φυλάκιση έως πέντε έτη και επιβολή χρηματικής ποινής.

Σε περίπτωση που η παραβίαση των μέτρων έχει σαν αποτέλεσμα την μετάδοση της ασθένειας σε άνθρωπο επιβάλλεται κάθειρξη από 5 έως 10 έτη. Αν η παραβίαση επέφερε το θάνατο ανθρώπου, προβλέπεται κάθειρξη από 10 έως 15 έτη.

Αν από την παραβίαση των διατάξεων προκλήθηκε θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, τότε προβλέπεται ακόμη και ισόβια κάθειρξη. Να σημειωθεί πως οι παραπάνω ποινές ισχύουν σε περίπτωση που το αδίκημα τελέστηκε από δόλο. Δηλαδή, ο δράστης γνώριζε ότι μεταδίδει την ασθένεια αλλά παραβίασε τα μέτρα.

Τα ίδια αδικήματα τιμωρούνται και όταν έχουν τελεστεί από αμέλεια με ηπιότερες όμως ποινές. Συγκεκριμένα, όταν έχουν τελεστεί από αμέλεια προβλέπεται φυλάκιση έως δυο χρόνια ή χρηματική ποινή στους δράστες….

Πηγή: www.mixanitouxronou.gr