Αναλυτικά, τα νέα μέτρα του 10ημερου στο νομό από σήμερα (21/8) ως και 31/8.

Έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (19/08) η οποία έγινε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα για όλη την Π.Ε. Χαλκιδικής και το Δήμο Μυκόνου ως εξής:

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Στα νέα μέτρα αναφέρεται ρητώς πως η μάσκα είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς και δημόσιους, εσωτερικούς χώρους, δημιουργώντας ερωτηματικά για το κατά πόσο θα πρέπει να φορούν τη μάσκα οι πολίτες σε παραλίες, beach bars και εστιατόρια.

Η χρήση μάσκας σε καταστήματα εστίασης, όπως εστιατόρια, καφέ και beach bars, είναι υποχρεωτική για τους πελάτες μόνο μέχρι να κάτσουν στο κατάστημα, ενώ στη διάρκεια παραμονής τους εκεί υπάρχει ισχυρή σύσταση να τη φορούν όσο περισσότερο μπορούν. Υποχρεωτική, ωστόσο, συνεχίζει να είναι η χρήση της μάσκας από το προσωπικό.

Στις οργανωμένες παραλίες, ισχύει ότι μέχρι πριν την επιβολή των έκτακτων μέτρων, δηλαδή: Τήρηση αποστάσεων στις ξαπλώστρες των beach bars και ισχύει και σε αυτή την περίπτωση η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας όσο περισσότερο γίνεται – η χρήση της δεν είναι υποχρεωτική.

Στις παραλίες οι οποίες δεν είναι οργανωμένες, η μάσκα είναι υποχρεωτική εφόσον δεν τηρείται ο κανόνας της απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ της κάθε παρέας. Όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη: «Σε οποιαδήποτε υπαίθρια συνάθροιση δεν τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμιση μέτρου μεταξύ των παρευρισκομένων επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας προστασίας». Υπενθυμίζεται πως ο αριθμός κάθε παρέας δεν πρέπει να ξεπερνάει τα εννέα άτομα τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο ενώ στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε για τα έκτακτα μέτρα σε Χαλκιδική και Μύκονο, το οποίο διευκρινίζει ότι ισχύουν οι διατάξεις περί μη υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε καταστήματα εστίασης και τήρησης αποστάσεων.

Από την υποχρέωση της χρήσης μάσκας εξαιρούνται, σύμφωνα με τα νέα μέτρα: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών (3) ετών.

Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από την Παρασκευή 21-08-2020 και ώρα 06.00 έως και τη Δευτέρα 31-8-2020 και ώρα 06.00, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας.