Το υπουργείο Παιδείας έχει γνώμονα τα σχολεία να ανοίξουν την 7η Σεπτεμβρίου, δηλώνει σε συνέντευξή της στο CNN Greece, η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, επισημαίνοντας ωστόσο πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατόπιν των οδηγιών της επιδημιολογικής επιτροπής.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και έπειτα τα γυμνάσια και τα λύκεια, η υφυπουργός σημειώνει πως το υπουργείο κινείται στην κατεύθυνση να ανοίξουν μαζί όλες οι σχολικές βαθμίδες.

Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη αν η επιτροπή των λοιμωξιολόγων κρίνει πως πρέπει να ανοίξουν μεταγενέστερα, π.χ. στις 14 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο έχει την ευελιξία να το πράξει.

Εξίσου σημαντικά, σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη είναι τα ζητήματα που εμπλέκεται η αυτοδιοίκηση για το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία έχουν να κάνουν με το προσωπικό καθαρισμού που φέτος έχει αυξηθεί κατά 35% το ποσοστό εκείνων που είναι με σχέση πλήρους ωραρίου, τα αντισηπτικά που θα δίνονται από τους δήμους αλλά και οι μάσκες σε καθηγητές και μαθητές, για τις οποίες ξεκίνησε να τρέχει ο διαγωνισμός από την ΚΕΔΕ.

«Εμείς θέλουμε να είμαστε καθόλα έτοιμοι για τη έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία θα ληφθούν από τους ειδικούς με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα», ανέφερε η υφυπουργός.

Η κ. Ζαχαράκη καλεί τους γονείς να επιστρέψουν κοντά στην ημερομηνία που μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί για την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς, τονίζοντας πως τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας υπαγορεύουν τη συνεργασία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.

Για τη χρήση μάσκας από καθηγητές και μαθητές η υφυπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε πως είναι υποχρεωτική από όλους και πως τα παιδιά δεν θα φορούν μάσκα δεν θα μπορούν να παρακολουθούν το μάθημα και θα παίρνουν απουσία.

«Πρέπει να αντιληφθούμε πως η χρήση της μάσκας αποτελεί ασπίδα για τη δημόσια υγεία και αυτό είναι σημαντικό να το καταλάβουν όλοι οι μαθητές. Γι’ αυτό το λόγο τις πρώτες ημέρες θα υπάρξει ενημέρωση για τη χρήση της μάσκας, ειδικά για τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού», σημείωσε η κ. Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με την υφυπουργό στο σχολείο θα μπορούν να μην προσέρχονται μόνο οι μαθητές και οι καθηγητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, οι κατηγορίες των οποίων θα αποσταλούν από την ειδική επιτροπή, ενώ στα παιδιά αυτή τη φορά θα παρέχεται ιατρική βεβαίωση για να δικαιολογούνται οι απουσίες. Οι συγκεκριμένοι μαθητές θα έχουν στήριξη παιδαγωγική στο σπίτι μέσω τηλεκπαίδευσης.

Αναφορικά με το ολοήμερο σχολείο, η κ. Ζαχαράκη προανήγγειλε πως θα λειτουργήσει σχεδόν ταυτόχρονα με το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων και στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να το διευρύνει και να το ενισχύσει. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει και επαναλειτουργία των κυλικείων με τους όρους και τους κανόνες που επιβάλλει η νέα πραγματικότητα, όπως προσέθεσε η υπουργός.

Για τη σημαντική πτώση στις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και το γεγονός που μαθητές περνούν σε σχολές με πολύ χαμηλή βαθμολογία η κ. Ζαχαράκη σχολίασε πως φέτος ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά λόγω του lockdown για τα παιδιά που έδιναν πανελλήνιες και οι χαμηλές βαθμολογίες οδήγησαν σε πτώση των βάσεων.

Αυτό που υπογραμμίζει η υφυπουργός είναι πως η βαθμολογία για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί μέρος της συζήτησης για το πώς πρέπει να λειτουργεί το λύκειο και ποιες θα πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες γραμμές στο δρόμο προς το πανεπιστήμιο.

Πηγή: cnn.gr