Για το έργο βελτίωσης του επιπέδου οδικής ασφάλειας στο Τμήμα Θέρμη – Γαλάτιστα του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου ενημέρωσε τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε σχεδόν  29 εκ. ευρώ και θα γίνει με χρηματοδότησή  από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

«Τα τμήματα του έργου, που ολοκληρώθηκαν, συγχρηματοδοτήθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2007 – 2013, και ως phasing την περίοδο 2014 – 2020. Το παρόν έργο θα υλοποιηθεί με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ελληνικού Δημοσίου. Συνεπώς, η μη ολοκλήρωση του έργου ενέχει τον κίνδυνο επιστροφής των ευρωπαϊκών πόρων», επισήμανε.

Περιγράφοντας τα τεχνικά στοιχεία, ο κ. Κ. Καραμανλής τόνισε ότι «το συνολικό μήκος του έργου είναι 23,4 χλμ. Κι αρχίζει από τον κόμβο της Θέρμης και καταλήγει στον ισόπεδο κόμβο της παράκαμψης του οικισμού της Γαλάτιστας. Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί περίπου ποσοστό 45%, δηλαδή περίπου 10,6 χλμ. Στα υπολειπόμενα τμήματα, θα γίνουν παρεμβάσεις, όπως η διαμόρφωση 8 ισόπεδων κόμβων, η εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού σε όλους τους κόμβους και η τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας νέων προδιαγραφών, είτε η αντιπλημμυρική αναβάθμιση με εργασίες αποχέτευσης ομβρίων και αποστράγγισης στη Νέα Ραιδεστό, ή η ανακατασκευή τμημάτων των κάθετων αγροτικών οδών στους ισόπεδους κόμβους, ώστε να αποκτήσουν σύγχρονες προδιαγραφές οδικής ασφάλειας».

Ο Υπουργός χαρακτήρισε απολύτως απαραίτητη την βελτίωση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας δεδομένου ότι η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου εξυπηρετεί πολύ υψηλούς κυκλοφοριακούς φόρτους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους λόγω της αυξανόμενης οικιστικής ανάπτυξης, αλλά και εποχιακές αιχμές λόγω σύνδεσης με Χαλκιδική και Άγιο Όρος, ενώ διασχίζει ή περνά κοντά από οικιστικές περιοχές.