Υπ’ ατμόν βρίσκονται οι υγειονομικές και πολιτικές Αρχές της χώρας καθώς, όπως τονίστηκε και κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού, το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ενόψει του απαιτητικού χειμώνα.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας ότι η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα είναι «κρίσιμη ως προς την περίοδο», για να περιορίσουμε τον ιό και τη διασπορά ώστε να μην έχουμε βάρος τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

«Είναι φανερό ότι η πανδημία συνεχίζεται με μια μεγάλη, παγκόσμια διασπορά. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε το μέγεθος ούτε την επίδρασή της» δήλωσε ο κ. Γώγος.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 26 εκατ. κρούσματα και πάνω από 800 χιλιάδες θάνατοι, παγκοσμίως.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας έκανε λόγο για «έξαρση του κορωνοϊού στην Ευρώπη», ένα είδος «δεύτερου κύματος στην Ευρώπη όπου συμμετέχει και η Ελλάδα» όπως χαρακτηριστικά είπε και συμπλήρωσε πως η έξαρση αυτή σχετίζεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων στις αρχές του καλοκαιριού και τη χαλάρωση που παρατηρήθηκε.

Περαιτέρω ανέφερε πως στην Ελλάδα από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 841 εισαγόμενα κρούσματα σε σύνολο 6.320, επισημαίνοντας πως από αυτά το 30% είναι ασυμπτωματικά, ενώ 66% προέρχεται από επαφή με διαπιστωμένο κρούσμα. Επιπλέον, σημείωσε πως την ίδια περίοδο εντοπίστηκαν 698 σε χώρους όπως νοσοκομεία, στρατόπεδα κ.λπ., και 168 σε κλειστές δομές.

Ιδιαίτερα για τις κλειστές δομές, το χαρακτήρισε «αναδυόμενο ζήτημα».

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση θα έλεγα ως προς την περίοδο που εμφανίζονται τα κρούσματα. Είναι η στιγμή για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τον ιό και τη διασπορά ώστε να μην έχουμε βάρος τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Εκεί πρέπει να βάλουμε όλα μας τα μέσα» υπογράμμισε.

Όπως εξήγησε, υγειονομικά μπορεί να χαρακτηριστεί δυσάρεστη αλλά είναι αντιμετωπίσιμη και όχι κρίσιμη.

Ωστόσο τόνισε πως είναι κρίσιμη γιατί πρέπει να περιορίσουμε τη διασπορά, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο αυτό έχουμε τρία «όπλα»: την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, καθώς και την ιχνηλάτηση.

Χαρδαλιάς: Αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική
Ένα από τα στοιχεία που προβληματίζει περισσότερο τις αρμόδιες Αρχές είναι η καθημερινή «πρωτιά» της Αττικής στον αριθμό των κρουσμάτων. Αν και αναμενόμενη εν πολλοίς, λόγω της πληθυσμιακής έκτασης, η διασπορά του κορωνοϊού στην Περιφέρεια Αττικής, με φόντο και την επιστροφή των τελευταίων αδειούχων του Αυγούστου στα μεγάλα αστικά κέντρα, γίνεται όλο και πιο ανησυχητική.

Ενδεικτικοί της κατάστασης, οι αριθμοί αυτής της εβδομάδας αφού μέσα σε μόλις πέντε ημέρες, δηλαδή από τη Δευτέρα έως και χθες, Παρασκευή, στο Λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 495 από τα 1.066 κρούσματα που βρέθηκαν πανελλαδικά.

Προς το παρόν πάντως το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown είναι μακριά, όπως τόνισε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

«Απέχουμε πολύ από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έχουμε πάρα πολλά εργαλεία – μέτρα στη φαρέτρα μας για να αποφύγουμε ένα lockdown». Σημείωσε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι καθημερινά γίνονται περισσότερα από 15.000 τεστ για κορωνοϊό, ενώ επισήμανε πως «έχουμε προσεγγίσει τα 17.000».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, τονίζοντας ότι εντός του επόμενου δεκαημέρου θα έχουν ελεγχθεί προληπτικά οι Μονάδες σε όλη τη χώρα, εξαγγέλοντας ταυτόχρονα νέα μέτρα για τους εργαζόμενους σε αυτά, όπως αναβολή αδειών, τεστ κορωνοϊού 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία και αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό

202 νέα κρούσματα στη χώρα μας – Στους 279 οι νεκροί
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 202 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα εννιά εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.200, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

Τα 2.188 (19.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.910 (43.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών.

Οι 10 (26.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92,1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, 157 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 279 θανάτους συνολικά στη χώρα. 102 (36.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων
Από τα 202 επιπλέον κρούσματα, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, τα 192 είναι εγχώρια κρούσματα και από αυτά, τα 29 συνδέονται με συρροές, ενώ 21 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Αναλυτικότερα:

– 9 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

– 86 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 16 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 4 συνδέονται με συρροές

– 16 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή, ενώ 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή, ενώ 1 αναφέρει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου, εκ των οποίων 5 συνδέονται με συρροές

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορίνθου, εκ των οποίων 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λάρισας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με συρροή, ενώ 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρεβέζης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

Πηγή: cnn.gr