Σε δύσκολο γρίφο ως προς την αντιμετώπισή του αποδεικνύεται η διασπορά του κορωνοϊού στις ηλικίες 20 έως 50 ετών καθώς πρόκειται για τις πλέον παραγωγικές ηλικίες.

Παράλληλα από αυτές τις ηλικιακές ομάδες προέρχονται οι περισσότεροι από τους εργαζομένους σε δομές όπως τα γηροκομεία τα οποία έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα.

«Έχουμε το φαινόμενο διάχυσης της πανδημίας σε ηλικίες που είναι στην ομάδα των εργαζομένων που προσέχουν ηλικιωμένους. Πάνω από 20 και έως 50 ετών είναι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στα γηροκομεία» είπε χαρακτηριστικά στον ΘΕΜΑ 104,6 ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Πρέπει να βρούμε πώς θα μπορέσουμε να μειώσουμε την επιδημία σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ» πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων ο ίδιος είπε ότι «είναι νωρίς να λέμε ότι είμαστε κάτω από τα 200 κρούσματα ημερησίως. Θέλουμε 2 εβδομαδες να κινούμαστε με τέτοιο ρυθμό. Υπάρχει μια τάση σταθεροποιήσης στον μέσο όρο των τελευταίων ημερών αλλά είναι νωρίς να λέμε οτι είμαστε σε ύφεση».

«Ο χειρότερος εχθρός είναι η κόπωση. Ελπίζουμε οτι θα έχουμε τα εμβόλια αρκετά νωρίς ωστε να την αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα» συμπλήρωσε

Την ανησυχία που υπάρχει όλο το προηγούμενο διάστημα για τις κλειστές δομές και την τυχόν διασπορά του κορωνοϊού σε αυτές επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο η είδηση ότι δύο ηλικιωμένοι απο γηροκομεία έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της Κυριακής.

Πρόκειται για μια 75χρονη γυναίκα από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι και μια 92χρονη από οίκο ευγηρίας στον Εύοσμο.

Η 75χρονη, η οποία είχε υποκείμενα νοσήματα αποτελεί τον 24ο νεκρό από κορωνοϊό στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι όπου ο ιός «εισέβαλε» από εργαζόμενο της δομής που νόσησε από συγγενικό του πρόσωπο που είχε μεταβεί σε συναυλία της Χαλκιδικής.

Η 92χρονη, η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου αποτελεί τον δεύτερο νεκρό από τον οίκο ευγηρίας στον Εύοσμο η διασπορά στον οποίο διαπιστώθηκε στις 19 Αυγούστου.

Εξηγώντας γιατί «χτυπήθηκαν» γηροκομεία και δομές ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας δήλωσε το πρωί της Κυριακης στο OPEN:

«Πλέον, επειδή επιστρέφουν οι παραθεριστές, που σημαίνει ότι επιστρέφουν στα αστικά κέντρα, αν δεν προσέξουν, διασπείρουν τον ιό και βλέπουμε να ανεβαίνει ο μέσος όρος ηλικίας και γι αυτό έχουμε τη διασπορά σε γηροκομεία και δομές. Εχουμε σταθερό αριθμό κρουσμάτων από 100 έως 300 ημερησίως, δεν έχουμε ευτυχώς αυτό που φοβόμασταν, δηλαδή να έχουμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Η επήρεια του Δεκαπενταύγουστου δεν ήταν μεγάλη, περάσαμε τον σκόπελο του δύσκολου Αυγούστου και μπαίνουμε στο εξίσου δύσκολο φθινόπωρο» είπε στο ΟΡΕΝ το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας .