Άμεση στέγαση και στήριξη αρχικά των ευάλωτων ομάδων και σε δεύτερο χρόνο όλων των μεταναστών και προσφύγων που στεγάζονταν μέχρι σήμερα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, το οποίο καταστράφηκε από τις μεγάλες φωτιές, προανήγγειλε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Είναι, ήδη, προφανές πως τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Μόρια, εγείρουν σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ανθρωπισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας. Και για αυτούς τους λόγους, η κατάσταση στη Μόρια που έχει διαμορφωθεί από τα ξημερώματα της Τετάρτης, δεν μπορεί να συνεχιστεί», διεμήνυσε ο κ. Πέτσας κάνοντας λόγο για συντονισμένη κινητοποίηση της Πολιτείας η οποία έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα την παροχή άμεσης στέγασης σε όσους έμειναν χωρίς χώρο διαμονής.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της μεταφοράς των 406 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων από το νησί σε ειδική δομή στη Θεσσαλονίκη, κάτι που απετέλεσε από την πρώτη στιγμή τη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
«Επιπλέον, είχε καταπλεύσει από τα ξημερώματα πλοίο για να φιλοξενήσει οικογένειες και παράλληλα γίνονταν εργασίες στη Μόρια, ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ», είπε ο κ. Πέτσας
«Κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί»
Ωστόσο, συνέχισε, κάποιοι μετανάστες έκαψαν και αυτή τη δεύτερη δομή:
«Κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί. Και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν «διαβατήριο» για μια καλύτερη ζωή. Αντίθετα, εκμεταλλεύονται κάθε αφορμή για να πυρπολήσουν κάθε λύση. Και τελικά να διαιωνίζουν το πρόβλημα. Έτσι, έβαλαν δεύτερη πυρκαγιά. Που κατέστρεψε χθες αργά το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της Δομής. Για να ξανα-αφήσουν άστεγους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με πρώτες τις οικογένειες με παιδιά. Και το έκαναν αυτό γιατί θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια, θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί. Τους λέμε ότι δεν κατάλαβαν. Δεν πρόκειται να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς, παρά μόνο τα ασυνόδευτα ανήλικα που ήδη μεταφέρθηκαν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Στέλιος Πέτσας γνωστοποίησε ότι η Πολιτεία κινείται στο τρίπτυχο: Στέγη, σίτιση, προστασία επισημαίνοντας ότι σήμερα εντός της ημέρας θα καταβληθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
«Αναφορικά με τη σίτιση, ήδη συνεχίζεται η ημερήσια τροφοδοσία, κανονικά, στα σημεία που έχουν συγκεντρωθεί προσωρινά οι πρόσφυγες και μετανάστες, σε συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις», πρόσθεσε.
Μοριακά τεστ σε όλους
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε και την κινητοποίηση της κυβέρνησης για να «συγκρατηθεί τυχόν διασπορά» του κορωνοϊού μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών, ενώ αποκάλυψε πως στο νησί έχουν σταλεί επιπλέον 19.000 τεστ κορωνοϊού σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
«Σκοπός είναι να μπει μια τάξη», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας. «Και για να μπει, πρέπει να στεγαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες, να γίνουν τα τεστ, να περιχαρακωθούν τα τυχόν κρούσματα και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση».
Παράλληλα, ο κ. Πέτσας μιλησε για «κάλεσμα ενότητας και υπευθυνότητας» προς όλους.
«Από αρχαιοτάτων χρόνων, στην πανέμορφη Πατρίδα μας, προσφέρουμε πάντα ένα καταφύγιο και ένα ποτήρι νερό σε όποιον το έχει ανάγκη. Ποιος δεν το θέλει αυτό; Είναι αδιανόητο να κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα και να πιστεύουμε ότι θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας. Οι άνθρωποι αυτοί κάπου πρέπει να στεγαστούν. Και φυσικά, η προσωρινή στέγασή τους δεν σημαίνει ότι μας αποπροσανατολίζει από το βασικό μας στόχο την αποσυμφόρηση και την κατασκευή μιας κλειστής, ελεγχόμενης, δομής», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Όσον αφορά στην αποσυμφόρηση, υπενθύμισε ότι από 21 χιλιάδες περίπου που ήταν οι διαμένοντες στο ΚΥΤ της Μόριας πριν από μήνες, το τελευταίο διάστημα μειώθηκαν σε περίπου 12 χιλιάδες σήμερα. «Με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και τις αυξημένες επιστροφές μέχρι το τέλος του έτους η εκτίμηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι ότι θα περιορίζονταν σε περίπου 7 χιλιάδες», είπε.
Όσον αφορά την κλειστή δομή, ο κ. Πέτσας είπε ότι αυτή θα είχε προχωρήσει και τώρα θα ήταν στα τελευταία της στάδια αν δεν είχαν υπάρξει τα γεγονότα του Φεβρουαρίου.
«Καλούμε λοιπόν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη της. Ώστε με συνεργασία, να αντιμετωπίσουμε την κρίση άμεσα και να δώσουμε μόνιμη διέξοδο μεσοπρόθεσμα», επισήμανε.
Σήμερα η απάντηση της Ελλάδας στις προτάσεις του ΝΑΤΟ
Σχετικά με τις διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ, ο κ. Πέτσας είπε πως η ελληνική πλευρά ενημέσωσε αναλυτικά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.
«Υπήρξε εκτενής παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδείχθηκε η τουρκική υπαιτιότητα και επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις της στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας. Επισημάνθηκε, ακόμη, τόσο από την Ελληνική πλευρά, όσο και από άλλους Συμμάχους, η δέσμευση των μελών της Συμμαχίας στο Άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ, που παραπέμπει στον Χάρτη των Η.Ε. και ειδικότερα στη δέσμευση για ειρηνική επίλυση διαφορών και την υποχρέωση μη χρήσης, ή απειλής βίας», ανέφερε ο κ. Πέτσας.
«Όπως δημόσια έχει υπογραμμίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η θέση μας είναι ξεκάθαρη και συνοψίζεται σε έξι λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Για τη μια και μόνη εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι σε ό,τι αφορά στον κατάλογο προτάσεων του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει σήμερα στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της.
Πηγή: cnn.gr